Waarom 2020 hét jaar is om uw bedrijfsdak van zonnestroom te voorzien

In januari start voor veel ondernemingen het nieuwe boekjaar. Een ideaal tijdstip om te kijken hoe de onderneming dit en komende jaren extra winst kan realiseren. Een zonnestroom project is daar de ideale manier voor. Zeker in 2020. Er zijn namelijk vier redenen waarom juist dit jaar de uitgelezen kans is om de waarde van een onbenut dak te verzilveren en gebruik te maken van zonne-energie.

1. Gunstige SDE-regeling

Wanneer een ondernemer besluit om een zonnestroom project te starten, dan zorgt o.a. de overheidssubsidie ervoor dat het bedrijfsdak extra winst oplevert voor de onderneming. Maar de oude SDE-regeling gaat in 2020 op de schop, waardoor er veel aan de regeling gaat veranderen. Zo komt er bij de nieuwe SDE++ regeling nog maar één aanvraagronde, wordt het totale bedrag aan subsidie verlaagt en zijn er meer CO2-verlagende oplossingen die een aanvraag mogen indienen. Dat betekent dat het voor ondernemers lastiger wordt om in aanmerking te komen voor de overheidssubsidie voor zonnestroom.

Gelukkig hebben ondernemers in maart 2020 nog éénmalig de kans om mee te doen met de ‘oude’ SDE-regeling. In deze aanvraagronde is het dus nog mogelijk om mee te doen. Lees hier meer over de SDE+ regeling en wat het voor jouw onderneming betekent.

2. De gedaalde prijs van zonnepanelen

De winst van een zonnestroom project wordt, ongeacht de financieringsvorm, deels bepaald door de aanschafprijs van het materiaal. Zonnepanelen en omvormers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Een opmars in het aanbod heeft de prijs de afgelopen jaren sterk gedrukt. Juist deze prijsdaling heeft een aantal ondernemers huiverig gemaakt om te investeren. Zij vragen zich namelijk terecht af of op de prijs niet verder zal zakken in de komende jaren, waardoor wachten zou lonen.

We zijn nu gearriveerd op het punt waar wachten op goedkopere prijzen minder voordeel oplevert dan daadwerkelijk starten met het opwekken van zonnestroom. Anno 2020 zijn de prijzen van zonnepanelen zeer gunstig en het is nog maar de vraag of – en hoeveel – die prijs in de toekomst blijft zakken. Door nu een project te starten, is het rendement op de lange termijn vermoedelijk hoger dan wanneer er wordt gewacht op een nog gunstigere aanschafprijs.

3. Technologische ontwikkeling

Zonnestroom opwekken is niet nieuw. Toch is er een wezenlijk verschil te zien tussen de opbrengst van oude en nieuwe panelen. Door middel van de nieuwste technologische ontwikkelingen is het in 2020 een stuk eenvoudiger om zonnestroom op een efficiënte manier op te wekken. Niet alleen zijn de zonnecollectoren beter in staat om de zonne-energie daadwerkelijk om te zetten in elektriciteit, maar ook de plaatsing van de panelen kan nu iets flexibeler gedaan worden.

Waar de plaatsing van zonnepanelen voorheen heel nauw luisterde, kunnen ze nu ook minder optimale daken geplaatst worden en wekken ze op die manier toch genoeg stroom op, om goed te renderen. Dat betekent dat er in 2020 veel meer mogelijkheden zijn voor ondernemers met een minder optimaal dak of omgevingsfactoren.

4. Infrastructuur

De meeste ondernemers (en particulieren) gebruiken hun zonnepanelen om de stroom terug te leveren aan het net. Dat komt omdat bij de gemiddelde onderneming vaak niet alle op een zonnige dag opgewekte stroom gebruikt kan worden. En omdat het tot voor kort moeilijk was om stroom efficiënt op te slaan, ging de energie (zonder die aansluiting op het net) altijd verloren.

Om die reden willen veel ondernemers dat hun zonnepanelen op het net worden aangesloten. Maar soms is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de onderneming te ver van het stroomnet verwijderd is, of omdat de capaciteit van de netbeheerder al bereikt is. In 2020 hoeft dit geen probleem op te leveren, omdat er een volledige infrastructuur aangelegd kan worden waarmee ondernemingen gemakkelijker zelfvoorzienend worden.

Denk daarbij allereerst aan de opslag van stroom, die vervolgens gebruikt kan worden op regenachtige dagen. Maar ook nieuwe gebruikstechnieken, zoals laadpalen voor elektrische voertuigen (in de buurt) zijn een optie. Op deze manier is een aansluiting op het stroomnet een stuk minder belangrijk en kiezen bovendien meer ondernemingen voor een zelfvoorzienend systeem.

Het aanleggen van een complete infrastructuur lijkt lastig en kostbaar, maar met een ervaren partner kan een dergelijk zonneproject probleemloos worden voorbereid, gefinancierd en zelfs uitgevoerd. Switch Energy heeft bijvoorbeeld jarenlange ervaring in het realiseren van vooruitstrevende en winstgevende zonnestroom projecten met innovatieve gebruiksoplossingen.

Switch Energy: geen woorden, maar daden

Duurzaamheid bevorderen door ondernemers winst te laten maken. Dat is het doel van Switch Energy. Of het nou gaat om een agrarische onderneming op het platteland, een bureaugebouw of een logistieke onderneming aan de rand van de stad. Switch Energy past de laatste innovaties toe en helpt ondernemers om een zonnestroom project tot een goed einde te brengen. Wat we precies doen voor ondernemers?

  • Daken opmeten en de maximale winst berekenen.
  • Plannen maken en de uitvoering (projectmanagement) organiseren.
  • Assisteren bij het aanvragen van de projectfinanciering, of deze volledig uit handen nemen d.m.v. het aanbieden van dakhuur.
  • Subsidie aanvragen aan de hand van de laatste SDE-voorwaarden.
  • Het project realiseren in samenwerking met de beste specialisten op het gebied van zonne-installaties, ook met andere installateurs.
  • We denken mee over oplossingen zoals opslag, elektrische laadpalen, constructies en zelfs (eventueel kosteloze) dakrenovaties.

Benieuwd hoeveel extra winst jouw onderneming in 2020 kan maken met het behalen van duurzame doelstellingen? Neem contact op met Switch Energy via onderstaand formulier. Onze specialisten nemen dan meteen contact met je op en kijken wat Switch Energy voor jou kan betekenen!

Switch Energy - zonnedak zonne-installatie SDE++ subsidieaanvragen

Direct jouw voordeel berekenen?

Duurzaamheid en extra winst gaan hand in hand, en Switch merkt dat steeds meer innovatieve ondernemers dit doorhebben. Daarom helpen we om ongebruikte bedrijfsdaken te transformeren in extra inkomsten voor jouw onderneming.

 

Vanuit onze missie om de wereld stap voor stap te verduurzamen met innovatieve technologieën, adviseren wij jouw bedrijf kosteloos over de mogelijkheden. Welke uitdagingen jouw project ook heeft, wij achterhalen ze en vertellen hoe ook jij kunt profiteren van extra inkomsten uit je bedrijfsdak.

Laat dus niet onnodig geld liggen, en neem via onderstaand formulier contact op met Switch Energy om antwoord te krijgen op al je vragen.