Slechts 6,5% van potentieel geschikte bedrijfsdaken heeft zonnepanelen

Het is wellicht moeilijk om voor te stellen in tijden dat duurzaamheid en zonnestroom hot-topics zijn, maar op dit moment hebben 93,5% van de potentieel geschikte bedrijfsdaken nog geen zonnepanelen op het dak. Dat komt naar voren uit onderzoek van adviesbureau Over Morgen. De cijfers zijn van toepassing op bedrijfsdaken met een minimale grootte van 1.000 vierkante meter, die mogelijk geschikt zijn voor de aanleg van zonnepanelen.

Gemiste kans op verduurzaming en extra inkomsten

Volgens de cijfers uit benchmarkt ‘Zon op Bedrijfsdaken’ van Over Morgen heeft Nederland ongeveer 37.000 bedrijfspanden met een oppervlakte van minimaal 1.000 vierkante meter, waar zonne-energie opgewekt zou kunnen worden. Volgens Frans Latjes, adviseur zonne-energie, is dit een teken dat we een belangrijke kans missen. Want ‘als de helft van deze daken bedekt wordt met zonnepanelen, kunnen alle huishoudens in Nederland voorzien worden van duurzame elektriciteit’. Het gaat in totaal om ca. 25 terrawattuur aan elektriciteit.

Switch Energy - kaart Nederland oppervlakte bedrijfsdaken zonnestroom - Over Morgen
Via: Over Morgen

130.900 hectare potentieel geschikte daken onbenut

De totale oppervlakte van alle geschikte bedrijfsdaken in Nederland, komt volgens Over Morgen in de buurt van de 140.000 hectare. Volgens het onderzoek blijkt dus dat slechts 6,5% van deze daken op dit moment voorzien zijn van zonnepanelen. Dit komt neer op maar liefst 130.900 hectare!

Om tot het aantal van 37.000 geschikte bedrijfsdaken te komen, maakte Over Morgen gebruik van onder andere openbaar beschikbare informatie zoals recent bijgewerkte lijsten over de SDE+ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Waddeneilanden scoren goed; randstad nog veel potentie

Het percentage benutte bedrijfsdaken is overigens niet overal in Nederland zo dramatisch laag. De Waddeneilanden scoren bijvoorbeeld juist wel weer goed. Schiermonnikoog (64%) en Vlieland (34%) wisten grote delen van hun bedrijfsdaken om te zetten in winst verhogende oppervlaktes. Ook de gemeenten Hollands Kroon (27%), Dronten (25%) en Pijnacker-Nootdorp (23%) wisten de laatste jaren flink aan de duurzame weg te timmeren.

Veel potentieel valt te halen bij de grote steden, waar vele hectare dakoppervlak groter dan 1.000 m2 aanwezig is en waarvan een zeer groot deel niet voorzien is van zonnepanelen.

Switch Energy - kaart Nederland oppervlakte bedrijfsdaken zonnestroom voorzien zonnepanelen - Over Morgen
Via: Over Morgen

Redenen zijn (deels) gemakkelijk oplosbaar

In haar onderzoek noemt Over Morgen twee belangrijke redenen, waarom er zoveel oppervlak niet benut wordt:

  • De draagkracht van het dak zou onvoldoende zijn, waardoor het dak een relatief zware zonnestroom-installatie niet goed dragen kan.
  • De afstand tussen pand en het elektriciteitsnet (met juiste spanningsniveau) is te groot, waardoor de opgewekte stroom niet geleverd kan worden.

Naast de bovengenoemde redenen, is volgens onze ervaring de financiering van zonnestroom-projecten ook een belangrijke reden. Het zijn zaken die vaak een barrière zijn (en blijven), omdat gemiddelde installateurs op het gebied van zonne-installaties hier geen adequaat antwoord op hebben.

Veel ondernemers of vastgoed-eigenaren zijn niet goed op de hoogte dat een samenwerking met een competente kennispartner veel van de problemen kan oplossen. Zo kan een innovatieve financiering (naast de SDE-regelingen), waaronder bv. dakhuur, veel drempels weghalen. Zo zou Switch Energy zelfs de renovatie van een dak en daarmee het waarborgen van draagkracht, voor haar rekening kunnen nemen. Bovendien hebben technologisch innovatieve bedrijven zoals Switch Energy ook de middelen in huis om de afstand tot het elektriciteitsnet te overbruggen en/of te zorgen voor nieuwe gebruiksinfrastructuur, waaronder bijvoorbeeld laadpalen.

Switch Energy ondersteunt ondernemers

Ben jij een ondernemer of vastgoedeigenaar met een onbenut bedrijfsdak? Wellicht behoor je dan ook tot één van de 37.000 bedrijven die extra winst kunnen maken door het aanleggen van zonnepanelen. En zo moeilijk is dat gelukkig niet. Switch Energy heeft namelijk al vele bedrijven geholpen aan een sterkere marktpositie door het aanleggen van zonnepanelen. Door het gehele traject uit handen te nemen en jou te assisteren bij het aanvragen, ontwikkelen, financieren, installeren en exploiteren, hoef je zelf niet veel meer te doen dan je gewoon te richten op jouw eigen bedrijfsvoering, terwijl er over enkele maanden al extra inkomsten binnenstromen.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op!

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden die zonnepanelen kunnen bieden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze specialisten. Die vertellen je graag op welke manier jij kunt profiteren van deze duurzame innovatie. Wellicht is het zelfs nog mogelijk om mee te doen met de Najaarsronde voor SDE+, waarmee je nog redelijk eenvoudig subsidie kunt krijgen voor zonnepanelen. Zeker gezien volgend jaar de moeilijker aan te vragen SDE++ regeling van start gaat, kan het handig zijn om dit jaar nog actie te ondernemen.

Je kan ons vrijblijvend contacteren via onderstaand formulier of ons bereiken via onze andere contactgegevens.

Switch Energy - zonnedak zonne-installatie SDE++ subsidieaanvragen

Via: Solar Magazine / Over Morgen
Afbeelding: Wikimedia Commons | Supercarwaar, CC

Direct jouw voordeel berekenen?

Duurzaamheid en extra winst gaan hand in hand, en Switch merkt dat steeds meer innovatieve ondernemers dit doorhebben. Daarom helpen we om ongebruikte bedrijfsdaken te transformeren in extra inkomsten voor jouw onderneming.

 

Vanuit onze missie om de wereld stap voor stap te verduurzamen met innovatieve technologieën, adviseren wij jouw bedrijf kosteloos over de mogelijkheden. Welke uitdagingen jouw project ook heeft, wij achterhalen ze en vertellen hoe ook jij kunt profiteren van extra inkomsten uit je bedrijfsdak.

Laat dus niet onnodig geld liggen, en neem via onderstaand formulier contact op met Switch Energy om antwoord te krijgen op al je vragen.