Najaarsronde SDE++ met 8 weken uitgesteld door Corona

De najaarsronde van de SDE++ regeling valt dit jaar op 24 november in plaats van 8 weken eerder. Dat meldde Minister Wiebes aan de tweede kamer. De belangrijkste reden hiervoor is Corona, dat bij verschillende processen voor vertraging zorgt. Het uitstel zal veel ondernemers gelegen komen, om zo dit jaar nog een aanvraag in te dienen. Er zijn in ieder geval genoeg redenen om dat nog te doen, want de subsidie kan (voorlopig) pas een jaar laten weer worden aangevraagd en wordt al geruime tijd afgebouwd. We lichten het toe…

Noodzakelijk extra tijd voor SDE++ subsidieaanvraag

Corona maakt efficiënte processen al snel minder efficiënt. Daardoor lopen veel bedrijven vertraging op bij de aanvraag van subsidie voor zonnestroom voor ondernemers en instellingen: de SDE++ subsidie. Minister Wiebes denkt daarom dat deze bedrijven gebaat zijn bij acht weken meer tijd, om zodoende toch nog mee te kunnen doen met de SDE++ najaarsronde 2020.

Want lukt het deze bedrijven niet om hun aanvraag op tijd in te dienen, dan moeten zij wachten op de najaarsronde van SDE++ in 2021. Een behoorlijk lange tijd, waar volgens Wiebes op gelet moet worden. Met de huidige vertraging van de economie, werk- en productieprocessen, is het van belang dat ook tijdens deze aanvraagronde voldoende bedrijven kunnen meedoen, om het ter beschikking gestelde budget volledig te kunnen benutten en zodoende de klimaatdoelen sneller te bereiken.

Openstellingsronde SDE++ 2020

Fase Start- en einddatum Fasegrens subsidie-intensiteit (€/ton CO2)
Fase 1 24 november, 9.00 uur tot 30 november 17.00 uur 70
Fase 2 30 november, 17.00 uur tot 7 december 17.00 uur 85
Fase 3 7 december, 17.00 uur tot 14 december 17.00 uur 180
Fase 4 14 december, 17.00 uur tot 17 december, 17.00 uur 300

Via: rvo.nl

Aanvraag staatssteun en regelgeving vergen ook meer tijd

De vertraging ligt niet alleen aan de kant van de ondernemer. Ook de onderliggende regelgeving moet goed worden vastgelegd, waarbij de Europese Commissie ook nog een rol speelt op het gebied van staatssteun.

Door de samenloop van omstandigheden is de deadline voor de aanvraag van subsidie voor SDE++ in het najaar van 2020 dus met acht weken uitgesteld. Dat kan voor sommige ondernemers kansen opleveren. Met twee maanden extra tijd om ook een winstgevend zonneproject op het dak te starten, lijkt dit een mooie kans om op in te springen.

Uitstel SDE++ komt gelegen: druk stijgt

Het geplande uitstel van 8 weken zal veel ondernemers en beheerders goed uitkomen. Het stelt ze in staat alsnog dit jaar aan te vangen met de verduurzaming van hun ondernemingen of instellingen en de latente inkomsten van leegstaande daken te benutten. Twee factoren spelen hierbij een belangrijke rol:

  • Voorlopig ziet het ernaar uit dat de volgende SDE++-ronde pas een jaar later zal plaatsvinden. Het aantal rondes is de afgelopen tijd van vier per jaar afgebouwd naar twee en een citaat van Minister Wiebes verklapt dat een volgende ronde in het najaar van 2021 zal plaatsvinden:

Ik heb de afgelopen tijd steeds meer signalen ontvangen dat de aangepaste werkomstandigheden in verband met de COVID-19-uitbraak ertoe leidt dat de verlening van vergunningen die benodigd zijn bij de subsidieaanvraag is vertraagd. Hierdoor zouden een deel van de projecten niet meer in de komende openstellingsronde kunnen indienen, maar pas in de daaropvolgende openstellingsronde in het najaar van 2021. Door acht weken uitstel te bieden wil ik dit zoveel mogelijk ondervangen.

  • Het budget per SDE++ laat ook een dalende trend zien. De minister heeft als doelstelling dat subsidies op zonnestroom vanaf 2025 vervallen. Het ligt voor de hand, dat tot die tijd de regeling verder afgebouwd wordt. Er vindt dan ook meer concurrentie plaats tussen de verschillende aanvragen, verdeeld over subcategorieën. Voor zonnestroom betekent dit automatisch meer druk op de projecten.

Switch Energy helpt bij je aanvraag

Aangezien er (voorlopig) maar één moment per jaar is voor de SDE++-aanvraag, raden wij ondernemers of vastgoedbeheerders aan, om hier zuinig mee om te gaan. Bovendien zijn er vele marktspelers (van subsidiebureaus tot eenvoudige aannemers of installateurs) die snel een aanvraag doen en vervolgens niet in staat zijn technisch te leveren of een eventuele financiering rond te krijgen. Switch Energy is als technische en financiële kennispartner perfect in staat je organisatie te helpen bij het aanvragen van een SDE++ subsidie en vervolgens een project goed, snel en zorgeloos op te leveren.

Meer weten over het stappenplan voor zonnepanelen op je dak of de rol die Switch Energy kan spelen in de financiering van zonnenstroom, neem vrijblijvend contant met ons op. Dat kan al simpel via onderstaand formulier, waarna we je zullen terugbellen:

Direct jouw voordeel berekenen?

Duurzaamheid en extra winst gaan hand in hand, en Switch merkt dat steeds meer innovatieve ondernemers dit doorhebben. Daarom helpen we om ongebruikte bedrijfsdaken te transformeren in extra inkomsten voor jouw onderneming.

 

Vanuit onze missie om de wereld stap voor stap te verduurzamen met innovatieve technologieën, adviseren wij jouw bedrijf kosteloos over de mogelijkheden. Welke uitdagingen jouw project ook heeft, wij achterhalen ze en vertellen hoe ook jij kunt profiteren van extra inkomsten uit je bedrijfsdak.

Laat dus niet onnodig geld liggen, en neem via onderstaand formulier contact op met Switch Energy om antwoord te krijgen op al je vragen.