BrabantWonen Oss – 550 panelen

1 locatie. 2 panden. 11 dakvlakken. 550 zonnepanelen. En dat in combinatie met zogenaamde stringomvormers. Bij Switch Energy houden we van uitdagingen, dus dit is een project die we met beide handen hebben aangegrepen.

BrabantWonen Oss

BrabantWonen bouwt woningen voor mensen die een plek in de wijk nodig hebben; alleen, met hun gezin of met anderen. Voldoende duurzame, goede huurwoningen, tegen lage woonlasten.

Als woningbouwvereniging geeft BrabantWonen graag het goede voorbeeld, ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en in het verlengde daarvan duurzaamheid. Vandaar dat BrabantWonen in 2016 met de wens kwam om de waarde van haar daken te benutten door het plaatsen van zonnepanelen.

De rol van Switch Energy

BrabantWonen had de wens om haar pand te verduurzamen. Er behoefde dan ook geen bepaald vermogen behaald te worden. Daarom heeft Switch Energy samen met de klant gekeken wat de beste invulling van de daken was voor het plaatsen van zonnepanelen. Een aantal daken vielen af wegens schaduwval en diefstalgevoeligheid (lees: te lage daken, waarbij het risico op diefstal hoog zou zijn).

Om bij al deze dakvlakken wel de veiligheid te kunnen waarborgen, heeft Switch Energy gebruik gemaakt van verschillende veiligheidsvoorzieningen. Zo is er bij sommige daken gewerkt met valbeveiliging en bij andere daken met een looplijn waar aangelijnd kon worden. Ten slotte is er bij een aantal dakvlakken gewerkt met steigers, zoals bij de zagerij.

Waarin maakte Switch Energy het verschil?

Bij projecten met vele dakvlakken zien we vaak dat er wordt gekozen om te werken met optimizers. Veel dakvlakken met zonnepanelen koppelen aan MPP’s (een omvormer heeft meerdere MPP ingangen voor het optimaliseren van de opbrengst) en vervolgens aan de omvormers, zou te complex en moeilijk zijn.

Doordat Switch Energy beschikt over technische kennis en geavanceerde software in huis heeft, is het gelukt om toch ‘gewoon’ met stringomvormers te werken en zijn zo de kosten beperkt gebleven. Omdat er sprake is van twee panden op één locatie, moest er ook gebruik worden gemaakt van twee brutoproductiemeters.

Brabantwonen

Key facts van het project

  • Locatie: Oss
  • Oplevering: Februari 2018
  • Klant: Croonwolter&dros

Overzicht van het project:

  • Aantal zonnepanelen: 550
  • Aantal omvormers: 6
  • Panelen van JA Solar (280Wp)
  • Omvormers van SMA
  • Constructie: S-Flex

Meer weten?

Meer weten over onze toekomstvaste, betaalbare en schaalbare oplossing? Wij kunnen gratis ondersteunen bij de SDE-subsidie en ook je dak verhuren voor zonnepanelen is mogelijk. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een rondleiding!