Recordopbrengst zonnepanelen door schone lucht na Coronamaatregelen

De wereld is langzaam tot stilstand gekomen door de uitbraak van het Coronavirus. De effecten hiervan zullen bijna niemand ontgaan zijn. Natuurlijk zijn er vele negatieve aspecten aan de significante daling van bedrijvigheid en verkeer, maar er zijn ook een aantal positieve gevolgen.

De zuivere lucht is al weken strak blauw en niet maar voor enkele uren per dag. Ook ondernemers met zonnepanelen profiteren hiervan. Ook de klanten van Switch Energy zien een grote stijging in de opbrengst van de zonnepanelen. Meerdere stroomopbrengst-records werden de afgelopen weken dan ook gebroken.

Waarom de energieopbrengst zo enorm groeit

Vliegtuigen laten condensstrepen achter in de lucht. Door de enorme hoeveelheid vliegbewegingen die per jaar plaatsvinden, zien we in Nederland vrijwel nooit een volledig heldere hemel. Tot nu. Want op sporadische vrachtvluchten na, gebeurt er in de lucht net zo weinig als op de snelwegen en in de industrie. Het resultaat mag duidelijk zijn. De zon kan ongestoord zijn gang gaan met het opwekken van energie.

Daarnaast kan ook de schonere lucht een rol spelen in de verhoogde energieopbrengst. Doordat er minder roetdeeltjes in de lucht aanwezig zijn, bereikt meer zonlicht de zonnepanelen. De meeste winst daarvan wordt overigens in de ochtend en avond behaald, omdat door de schuine instraling het effect van de roetdeeltjes in de baan van het licht door de gehele luchtlaag groter is.

Eind maart diverse records gebroken

De zonnepanelen in Nederland hebben het nooit eerder zo druk gehad in maart. Volgens cijfers van SunData zijn er zelfs records gebroken als we naar de gemiddelde opbrengst van de laatste jaren kijken, zoals ook onderstaande grafiek over instraling aantoont.

Zonnestraling KNMI
Via: KNMI / sundata.nl

De blauwe lijn is het meerjaren gemiddelde van de gekleurde lijnen op de achtergrond. De groene lijn is de instraling van dit jaar, gemeten van 1 maart tot half april. Er is duidelijk een piek te zien vanaf 21 maart. Vanaf die periode zag Nederland ook niet veel dagen met bewolking, laat staan regen. De geboorte van een nieuw weerrecord dus. Of 6, wanneer je de iedere opvolgende dag afzonderlijk meetelt.

Enorme groei van 61% opbrengt

De bovenstaande gegevens zijn niet het enige wat bekend is bij SunData. Ze vergeleken namelijk ook de cijfers van vorig jaar met dit jaar. Wat blijkt? Er is eind maart 2020 maar liefst 61% meer opbrengst van zonne-energie dan in 2019. Maar ook de week erna, begin april, laat veel winst zien ten opzichte van vorig jaar.

Uiteraard moeten die cijfers ook met een langjarig gemiddelde berekend worden. Toch zijn de cijfers dan nog iets gunstiger, omdat 2019 al een behoorlijk goed jaar was, met opbrengsten in maart en april die boven het twintigjarige gemiddelde lagen. Dat zorgt ervoor dat met grote statistische zekerheid gezegd kan worden dat 2020 tot nu toe al een bijzonder gunstig jaar is voor zonnepanelen.

Via: sundata.nl

Maar hoeveel levert dat nou eigenlijk op, al die extra instraling van de zon, omdat er geen vliegtuigen meer vliegen? Zo’n 130 miljoen euro op jaarbasis, aldus Vincent Dekker in zijn column voor Trouw. En aangezien het aantal vliegbewegingen (op lange termijn) en aantal zonnepanelen maar blijven stijgen, lijkt het erop dat dat inkomstenverlies door die vliegtuigen de komende jaren alleen maar groter wordt.

Zonnepanelen nu extra interessant

De bovenstaande cijfers laten duidelijk zien, dat ondernemers die al zonnepanelen hebben geplaatst, dit jaar tot nu toe al veel profiteren van extra winst. Toch is er nog tijd om mee te profiteren van het mindere vliegverkeer. De eerste signalen uit Schiphol wijzen er namelijk op dat het vliegverkeer mogelijk pas in 2023 weer aan zijn maximale aantal vliegbewegingen zit. Voor die tijd kan het dus extra lucratief zijn om gebruik te maken van deze ‘bijzondere’ periode.

Snelle en degelijke financiering en plaatsing

Als technologische en financiële kennispartner, helpt Switch Energy ondernemers met de verduurzaming van hun bedrijf en het generen van extra inkomsten. Indien gewenst zelfs zonder eigen investering, waarbij ondernemers of instellingen hun dak verhuren voor zonnepanelen. Hierbij werkt Switch Energy samen met de beste professionals, leveranciers en (eventueel) lokale installateurs en heeft inmiddels vele grote project succesvol opgeleverd!

Meer weten over zonnestroom op uw bedrijfsdak? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier om de voordelen en mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken!

Switch Energy - zonnedak zonne-installatie SDE++ subsidieaanvragen

Direct jouw voordeel berekenen?

Duurzaamheid en extra winst gaan hand in hand, en Switch merkt dat steeds meer innovatieve ondernemers dit doorhebben. Daarom helpen we om ongebruikte bedrijfsdaken te transformeren in extra inkomsten voor jouw onderneming.

 

Vanuit onze missie om de wereld stap voor stap te verduurzamen met innovatieve technologieën, adviseren wij jouw bedrijf kosteloos over de mogelijkheden. Welke uitdagingen jouw project ook heeft, wij achterhalen ze en vertellen hoe ook jij kunt profiteren van extra inkomsten uit je bedrijfsdak.

Laat dus niet onnodig geld liggen, en neem via onderstaand formulier contact op met Switch Energy om antwoord te krijgen op al je vragen.