SDE++ subsidie: 4 veelgemaakte fouten waardoor je subsidie misloopt

Dat Nederland verduurzaamt is natuurlijk mooi. Maar hoe meer ondernemers voor zonnepanelen kiezen, hoe minder subsidie er naar verhouding te verdelen is. En zeker nu de SDE-rondes nog maar één keer per jaar plaatsvinden, is het steeds belangrijker om de kans op toekenning van subsidie te vergroten.

Voorkom daarom deze 4 veelgemaakte fouten bij de aanvraag van SDE-subsidie.

1. Niet de juiste documenten aanleveren

Een goede voorbereiding is cruciaal. Onderschat ook niet hoeveel werk het is om SDE++ subsidie aan te vragen. Zodra de inschrijvingen ingezonden kunnen worden, ontvangt de overheid een vloedgolf van aanvragen. Wordt er getwijfeld over jouw aanvraag omdat je belangrijke documenten of aspecten in je SDE-aanvraag mist, dan wordt je afgewezen en moet je een heel jaar wachten op een nieuwe ronde. Hieronder twee belangrijke documenten:

Transport Indicatie

De transport indicatie is een noodzakelijk onderdeel van je aanvraag. Zorg dat deze van het huidige jaar is, en niet nog uit 2018. Ben je eerder afgewezen? Dan kan je in 2020/2021 mogelijk toch een positieve beschikking krijgen. Dat is vanwege veranderend beleid. Toch nog een negatieve transport indicatie? Kijk dan of je bezwaar kunt aantekenen.

Financieel overzicht

Zonnepanelen plaatsen betekent dat je op een bepaalde manier een betalingsverplichting aangaat. Dat veronderstelt dat je bedrijf in een gezonde financiële gezondheid moet verkeren. Dit moet je dus kunnen bewijzen. Een financieel expert kan helpen om de overzichten te laten voldoen aan de eisen.

Andere belangrijke documenten zijn een vergunning, exploitatieberekening of haalbaarheidsstudie.

2. De verkeerde aansluiting hebben voor de aanvraag

Zonnepanelen leveren stroom op. Heel veel stroom. Stel je dus voor: je hebt één of meer geschikte daken voor zonnestroom en komen duizend zonnepanelen op je dak liggen. Die stroom moet ergens naartoe. En de meeste stroomaansluitingen bij ondernemers hebben een beperkt limiet aan stroom wat ze aankunnen.

Een grote fout waardoor jouw project uiteindelijk niet van de grond komt, is het uiteindelijk niet aanpassen van de stroomaansluiting. Dat komt omdat het leggen van een zogenaamde ‘grootverbruikaansluiting’ soms tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s kan kosten. Zo’n grootverbruikaansluiting heb je echt nodig voor duizenden zonnepanelen, anders zit jouw onderneming regelmatig in het donker.

Informeer vooraf bij een expert als Switch Energy of jouw onderneming wel zoveel zonnepanelen moet plaatsen. Met een kleinverbruikaansluiting en iets minder zonnepanelen kan je goedkoper uit zijn dan met meer zonnepanelen en een grootverbruikaansluiting. Deze bepaling wordt vaak (al dan niet bewust) niet meegenomen door minder professionele adviseurs of installateurs.

3. De verkeerde fase (en dus timing)

De SDE-subsidie wordt in vier verschillende fases vrijgegeven, die elkaar een week na elkaar opvolgen. De eerste fase levert het minste geld op per bespaarde ton CO2 en de laatste fase het meeste geld. Kies je ervoor om in de eerste fase een subsidieaanvraag te doen? Dan heb je een grotere kans op toewijzing, omdat er dan vaak nog genoeg geld in de subsidiepot zit. Wel krijg je dan een minder hoog gegarandeerde bedrag per kWP, dan wanneer je zou wachten op fase twee, drie of vier.

Daar kleeft dan wel weer het risico aan vast dat de subsidiepot leeg raakt. Dan loop je misschien de complete subsidie mis. Het vinden van die balans is dus erg belangrijk. Blijf hierin vooral realistisch. Veel ‘cowboys’ op de zonnepanelenmarkt beloven vaak gouden bergen in hun offerte, maar kunnen het bij de aanvraag uiteindelijk niet waarmaken. Weeg je opties dus goed af, desnoods in samenspraak met een subsidie-expert van Switch Energy.

4. Alles proberen zelf te regelen

Er is een grote SDE subsidiepot beschikbaar. Doe je de aanvraag voor een gemiddeld tot groot project, kan het zomaar gaan om enkele honderdduizenden euro’s aan subsidie in 15 jaar tijd. Dat is geen bedrag waarbij je fouten wilt riskeren. Toch doen veel ondernemers dat. Ze regelen het graag zelf, maar komen erachter dat er veel meer papierwerk bij komt kijken dan gedacht.

De grootste reden van afwijzing voor subsidie is een gebrek aan juiste informatie of kennis over het project. Om niet dezelfde fout te maken als duizenden andere ondernemers, is het beter om gebruik te maken van een expert op het gebied van SDE-subsidie en de aanvraag hiervoor.

Switch verzorgde vele succesvolle SDE-aanvragen

Switch Energy hielp al honderden ondernemers aan subsidie, waardoor hun projecten binnen enkele maanden van de grond konden komen. En omdat Switch Energy ook de beste installateurs in huis heeft en verstand heeft van financiering van zonnepanelen, loop je ook niet het risico op het kwijtraken van de beschikking, omdat de realisatie niet lukt binnen een jaar.

Onze SDE-expert luistert naar jouw verhaal en geeft direct passend advies voor jouw onderneming. Deze week te weten komen hoeveel winst zonnepanelen opleveren voor jouw onderneming? Neem vandaag nog contact op!

Direct jouw voordeel berekenen?

Duurzaamheid en extra winst gaan hand in hand, en Switch merkt dat steeds meer innovatieve ondernemers dit doorhebben. Daarom helpen we om ongebruikte bedrijfsdaken te transformeren in extra inkomsten voor jouw onderneming.

 

Vanuit onze missie om de wereld stap voor stap te verduurzamen met innovatieve technologieën, adviseren wij jouw bedrijf kosteloos over de mogelijkheden. Welke uitdagingen jouw project ook heeft, wij achterhalen ze en vertellen hoe ook jij kunt profiteren van extra inkomsten uit je bedrijfsdak.

Laat dus niet onnodig geld liggen, en neem via onderstaand formulier contact op met Switch Energy om antwoord te krijgen op al je vragen.