825 MWp aan subsidies vervallen: schandalig en onnodig

Duurzaamheid is allang geen nieuw begrip meer voor ondernemers en vastgoedeigenaren. Sterker nog. De laatste jaren is een trend ontstaan waarbij juist deze groep werd aangezet om te investeren in de energietransitie. Door middel van de SDE en SDE+ regelingen werden er subsidies gegeven om dit soort projecten sneller te realiseren.

Zonne-installaties op bedrijfsdaken werden hierdoor vrijwel direct populair en ondernemers stonden in de rij om deze subsidie aan te vragen. Maar na 5 jaar lijkt er toch iets mis te gaan met de daadwerkelijke realisatie van de projecten. Wat blijkt? Een zeer groot deel van de projecten komt helemaal nooit van de grond.

 

Bijna de helft aan subsidies vervallen

Verbazingwekkende cijfers en tabellen van RVO.nl laten zien hoeveel groene projecten uiteindelijk niet gerealiseerd worden, zelfs nadat ze al zijn goedgekeurd. Vanaf 2014 zijn is er voor ca. 2.031 megawattpiek aan subsidie-projecten gerealiseerd. Over deze zelfde periode vervielen maar liefst 2.924 zonneprojecten, met een totaal pv-volume van 825 megawattpiek. Het  gaat hier dus om ruim 40% van de tot nu toe gerealiseerde projecten.

Waar gaat het mis? En hoeveel van de 13.495 projecten met een pv-volume van 8.248 megawattpiek die nog gerealiseerd moet worden, ondergaan binnenkort eenzelfde lot?

Nog te realiseren Zon-PV projecten

Kaart Nederland SDE++ subsidies te realiseren
Via: RVO

Meer moeite met SDE++ subsidies

Het is duidelijk dat er veel zaken mislopen bij het plannen, financieren en uitvoeren van projecten. En hoewel dat voorheen al verontrustend was, krijgt dit een nog grotere impact wanneer de nieuwe SDE++ regeling ingaat. Met minder beschikbare subsidies én nieuwe groene initiatieven die meedelen in de totale subsidiepot, blijft er veel minder geld over om nieuwe zonneprojecten te subsidiëren. Valt dan nog steeds 40% van de projecten af, dan is dat allesbehalve een duurzame ontwikkeling.

Niet alleen omdat ondernemers en vastgoedeigenaren extra winst mislopen zonder zonneparken en zonnepanelen op hun dak. Ook de energietransitie naar een duurzame samenleving krijgt op deze manier een achterstand. Twee negatieve resultaten die eenvoudig te voorkomen zijn.

 

Daadkrachtige partners en realiseerbare projecten?

Het lijkt erop dat er van ‘geen woorden maar daden’ absoluut geen sprake is in de duurzaamheidsbranche. Wellicht heeft het te maken met de wildgroei aan ondernemingen die zich hebben gestort op de markt voor duurzame energie? Of heeft het juist te maken met een gebrek aan financiële draagkracht en ineffectieve voorbereidingen voor de daadwerkelijke realisatie van de projecten?

Wat de oorzaak van het enorme aantal gefaalde projecten ook is; één ding is zeker. Samenwerking met een daadkrachtige partner, die verstand heeft van de techniek, markt en ook de financiering compleet of gedeeltelijk uit handen kan nemen, blijkt cruciaal om de projecten ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

 

Switch Energy

Switch Energy heeft al vele duurzame projecten ondersteund en samen met de ondernemer gerealiseerd. Het succes achter het grote aantal gerealiseerde projecten? Kennis en ervaring op het gebied van financiering, de benodigde hulp bij de aanvraag en een efficiënte en toekomstbestendige uitvoering van het project.

Door onze specialistische kennis profiteren tientallen ondernemers in iedere sector – van logistiek tot agrarisch – vandaag de dag al van extra winst.

 

Zorg dat uw subsidie niet vervalt

Heb jij reeds een succesvolle subsidieaanvraag gedaan, maar blijft het project steken? Zorg dat er nu actie wordt genomen en zo de subsidie niet vervalt. Wilt jij profiteren van een vrijblijvende check op technisch en financieel vlak en het project vervolgens ook daadwerkelijk van de grond krijgen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier. Onze specialisten kijken dan samen met jou naar de meest optimale aanpak en oplossing voor uw onderneming.

    Switch Energy - zonnedak zonne-installatie SDE++ subsidieaanvragen