Strengere voorwaarden SDE++: allerlaatste kans op oude regeling

In 2020 gaat officieel de nieuwe SDE++ subsidieaanvraag van start. In tegenstelling tot afgelopen jaar zal er slechts één aanvraagronde plaatsvinden, met een budget van ca. 5 miljard euro. Toch volgt er in maart 2020 nog een allerlaatste SDE+ ronde. In dit artikel leest u alles over deze twee aanvraagrondes en de mogelijkheden voor ondernemers die in 2020 subsidie willen aanvragen.

Hoe zit het ook alweer met SDE++?

De overheid heeft plannen – en verplichtingen – om de CO2 uitstoot voor het jaar 2030 drastisch te verminderen. Tot 2019 was het voor zonneprojecten daarom betrekkelijk eenvoudig om subsidies aan te vragen omdat zij bijdragen aan dat klimaatdoel. Maar zonnestroom is niet de enige vorm van energie die bijdraagt aan de CO2-reductie. Vanaf 2020 zullen daarom ook andere CO2-reducerende technieken de mogelijkheid krijgen om subsidies aan te vragen. Daardoor blijft er voor zonnestroom projecten naar verhouding steeds minder geld over. Het totale budget voor de SDE++ subsidie ronde in 2020 bedraagt ca. 5 miljard euro.

De nieuwe SDE++ regeling heeft alleen één groot nadeel; er is namelijk maar één aanvraagronde. En aangezien we onlangs geleden al gezien hebben dat 40% van de gesubsidieerde projecten niet eens in de realisatiefase terechtkomt, is dat slecht nieuws. Want wanneer er slechts één ronde overblijft om de aanvragen te doen, zal er flexibiliteit wegvallen en vele projecten uitgesteld of zelfs afgeblazen worden door slechte planning in financiering en ontwikkeling. Het resultaat? Honderden ondernemingen lopen onnodig winst mis.

Nog één kans voor SDE+

Minister Wiebes heeft ook laten weten dat er in het voorjaar van 2020 nog één SDE+ ronde wordt gehouden, waarbij die subsidieronde nog in de oude vorm plaatsvindt. Hiervoor is een budget van minimaal 1,5 miljard euro en maximaal 2 miljard euro beschikbaar (voor alleen zonnestroom). Dat is het bedrag uit eerdere SDE+ subsidierondes in 2019, wat uiteindelijk niet gebruikt is voor duurzame projecten.

Moeilijke subsidierondes vragen om serieuze aanpak én partner

Aan de vernieuwde regels rondom SDE++ is te zien dat subsidieaanvragen steeds moeilijker worden. Zonneprojecten moeten vanaf 2020 namelijk maandenlang wachten op een aanvraagronde, terwijl ook andere CO2 reducerende technieken in aanmerking gaan komen voor diezelfde subsidie. Als daar net zoveel onrealiseerbare projecten tussen zullen zitten als in 2019, wordt het voor veel ondernemers lastig om subsidie te ontvangen, waardoor zij dus ieder jaar veel winst mislopen. En dan hebben we het nog niet eens over het klimaatdoel van de overheid.

In de strijd om subsidie is het cruciaal om samen te werken met een professionele partner. Een partner die weet hoe een project gesubsidieerd, gefinancierd én gerealiseerd moet worden. Want alleen met een bewezen uitvoering is het mogelijk om succesvol te zijn in de aanvraag van subsidie.

Switch Energy realiseert winstgevende zonnedaken

Ondernemers die nog een kans willen maken op subsidie uit de allerlaatste SDE+ ronde, kunnen het best in zee gaan met een partner als Switch Energy. Met jarenlange ervaring in het aanvragen, financieren en realiseren van zonnestroom projecten zijn zij een daadkrachtige partner die vele projecten tot een succesvol einde hebben gebracht. Voor iedere sector is een passende oplossing te vinden, waaronder voor de logistiek, agrarische sector, maar ook in samenwerking met installateurs.

Met een partner als Switch Energy is kennis van het proces niet nodig. Switch heeft alle specialisten op het gebied van financiering, planning en uitvoering onder één dak, waardoor het proces van financiering tot oplevering vlot en probleemloos verloopt. De ondernemer hoeft vervolgens zelf nog maar één handeling te verrichten: extra winst ontvangen voor de onderneming.

Ondernemers die op rendabele wijze willen verduurzamen en hierin willen doorpakken met een competentie kennispartner, kunnen via onderstaand formulier contact opnemen met Switch Energy. Een specialist vertelt dan precies hoe Switch Energy de winst van de onderneming kan maximaliseren, in welke gewenste vorm van financiering ook.

    Switch Energy - zonnedak zonne-installatie SDE++ subsidieaanvragen