Zonnepanelen voor bedrijven: 6 onterechte bezwaren van ondernemers

Nederland verduurzaamt. Een goede ontwikkeling, zo denken velen. Maar er zijn ook ondernemers die nog sceptisch zijn over zonnepanelen op hun eigen dak. We gaan in dit artikel in op de meest gehoorde bezwaren van ondernemers, gericht op het aanleggen van zonnepanelen op het bedrijfsdak.

1. Het kost teveel geld

Ondernemingen baseren hun beslissingen vaak op geld. Niet vreemd, want geld houdt een bedrijf draaiende. Maar ondernemers die denken dat zonnepanelen duur zijn, missen wel de kans om juist meer winst te behalen met hun onderneming. Waarom? Omdat het bij zonnepanelen niet gaat om korte termijn maar lange termijn doelstellingen.

Natuurlijk kosten zonnepanelen op een dak van 2.000 vierkante meter een flinke hoeveelheid geld. Maar dat dak moet door de ondernemer niet gezien worden als een uitgave, maar een investering in de toekomstige financiële gezondheid van het bedrijf. De meeste zonnepanelen betalen zich namelijk binnen 7 jaar terug – met SDE subsidie – terwijl de zonnepanelen minstens 15 jaar, maar wellicht tot 25 jaar rendabel zijn. Na die 7 jaar zijn de inkomsten of besparingen met de zonnepanelen dus pure winst die op de balans van de onderneming gezet kunnen worden.

Dak verhuren voor zonnepanelen

Toch zijn er ondernemers die ook die initiële investering niet willen of kunnen doen. Zelfs dan zijn er oplossingen, bijvoorbeeld met dakhuur. In dat geval kan de ondernemer zijn eigen bedrijfsdak verhuren aan een bedrijf dat zelf de zonnepanelen plaatst, in ruil voor een vergoeding per maand.

Deze vergoeding kan al vanaf enkele duizenden euro’s per jaar opleveren, zonder dat de onderneming er zelf naar om hoeft te kijken. De ideale oplossing voor een onderneming die zijn bedrijfswinst het liefst gebruikt om maximale groei te bewerkstelligen.

2. Duurzaamheid is niet belangrijk in mijn sector

Een regelmatig gehoord argument is dat duurzaamheid niet voor iedere sector geschikt is. Maar dat gaat niet op. Er zijn namelijk twee redenen waarom duurzaamheid voor iedere onderneming belangrijk ik. Als eerste zijn er natuurlijk de regels die vanuit de overheid worden gecreëerd en daardoor op onverwachte momenten voor extra kostenposten kunnen zorgen.

Met zonnepanelen is een onderneming toekomstbestendig en ontloopt deze daarmee onnodige kosten. Daarnaast is er de nieuwe Wet Milieubeheer, waarbij ondernemers verplicht zijn om elektriciteit of gas besparende technologieën te gebruiken. En hoewel zonnepanelen nog niet vallen binnen de grens van 5 jaar terugverdientijd, zijn er binnen de politiek veel partijen voor om deze termijn op te rekken, waardoor ook zonneparken een verplichting zouden kunnen worden voor ondernemingen.

Maar verplichtingen of het risico op extra kosten zijn niet de enige reden om te kiezen voor zonnepanelen. Ook het imago van bedrijven wordt ieder jaar belangrijker. Steeds meer consumenten en producenten zien in dat we goed met de aarde om moeten gaan en kiezen daardoor milieubewuster dan vijf jaar geleden. Wanneer een onderneming aan die trend meedoet, kan er gerekend op tevreden klanten, die soms zonder problemen iets meer betalen om een duurzaam product aan te kunnen schaffen. Het groene imago kan dus zelfs gebruikt worden in de marketingmix om zo meer klanten aan de onderneming te binden.

3. Ik heb meer werk aan een dak vol zonnepanelen

Het lijkt misschien heel wat, zo’n dak vol met zonnepanelen. Maar wanneer ze er eenmaal liggen, hoeft een ondernemer er maar heel weinig mee te doen. Ze worden immers geplaatst door een specialist, het stroom opwekken gaat vanzelf en ook het onderhoud wordt periodiek geregeld.

Tenzij de ondernemer zelf op zijn dak gaat kijken, wordt vaak weer snel vergeten dat er überhaupt zonnepanelen op het dak te vinden zijn. Uiteraard geldt dit niet voor de stroomrekening of zelfs additionele inkomsten dankzij dakhuur.

4. Als mijn bedrijf verhuist, verlies ik winst

Maakt een onderneming groei door en wordt er overwogen om binnen enkele jaren te verhuizen, dan blijven de zonnepanelen uiteraard liggen op het huidige bedrijfsdak. Maar dat betekent niet dat dit ten koste gaat van de winst. Zonnepanelen zijn namelijk steeds meer in trek en een andere onderneming zal een bedrijfspand met zonnepanelen zien als een waardevolle investering zonder gedoe.

Wordt het pand na vijf of tien jaar verkocht, dan hebben de zonnepanelen zich al grotendeels of zelfs volledig terugverdiend, maar kan er nog steeds een flinke som geld gevraagd worden voor de panelen. Het maakt dus niet uit in welk stadium het bedrijf naar een andere locatie verhuist, omdat zonne-energie één van de meest waardevaste investeringen is die een bedrijf kan doen.

5. Zonnepanelen zijn in Nederland niet rendabel

Dat Nederland niet zo snel verward wordt met de Spaanse Costa’s is wel duidelijk. Maar in tegenstelling tot wijzelf hebben zonnepanelen minder moeite met het Nederlandse klimaat. De technologie in de panelen is de laatste jaren drastisch veranderd en veel efficiënter geworden. Onze gemiddeld 1.500 zonne-uren op jaarbasis zijn meer dan genoeg om de investering van de zonnepanelen ruim terug te verdienen. Zelfs in de winter en op een bewolkte dag wordt er stroom opgewekt met de panelen.

6. Ik heb geen tijd om me te verdiepen in financiering, aanleg en onderhoud

Dit is wellicht het meest gehoorde argument van ondernemers die meer winst met hun bedrijf willen halen. Er is geen tijd en geld voor dit soort projecten en het management focust zich liever op belangrijkere zaken, zoals het binnenhalen van nieuwe klanten of projecten.

Toch hoeven die werkzaamheden niet te lijden onder de aanleg van een zonneproject. Hoe dat kan? Omdat er gespecialiseerde partners zijn zoals Switch Energy, die alle tijdrovende taken uit handen nemen van de ondernemer. Het project wordt dus compleet begeleid, van het begin tot het eind, zelfs inclusief het aanvragen van subsidie bij de overheid.

Switch Energy

Het is zonde om inkomsten te laten liggen, waar deze voor het oprapen liggen. Daarom bestaat Switch Energy; om ondernemingen te assisteren bij het creëren van een duurzaam klimaat en hierbij ook financieel te profiteren. Van het opmeten van het dak en het uitrekenen van de geschatte winst, tot het plannen, financieren en zelfs uitvoeren van het project. Switch Energy is dé kennispartner op het gebied van techniek en financiering en werkt samen met de beste leveranciers en (eventueel lokale) installateurs. Daarnaast heeft het al vele grote projecten succesvol opgeleverd.

Meer informatie ontvangen over een zonnestroom installatie op jouw bedrijfsdak? Kom via onderstaand formulier vrijblijvend in contact met ons en krijg vandaag nog te horen hoeveel winst jij op dit moment laat liggen.

    Switch Energy - zonnedak zonne-installatie SDE++ subsidieaanvragen