Slide Over zonnepanelen op boerenbedrijven, stallen en veehouderijen. Gratis advies over jouw bedrijfsdak
Neem contact op
Zonnepanelen in
agrarische gebied
...een uitgebreide gids

Zonnepanelen op agrarische bedrijven: een geweldige kans

Zag je tien jaar geleden een boerderij zonnepanelen plaatsen, dan was dat een zeldzaam aangezicht. Maar wie nu om zich heen kijkt, ziet dat zonnepanelen bij de boer helemaal geen unicum meer zijn. Steeds meer agrariërs gebruiken duurzaam opgewekte energie om extra geld te verdienen met de onderneming. Ben je zelf ook benieuwd of jij zonnepanelen kunt plaatsen? Switch Energy vertelt je er alles over.

Switch Energy: financiering van zonne-installaties in de landbouw

De landbouw is een bijzondere sector en ieder bedrijf in de agrarische sector is uniek en vraagt ook bij energievraagstukken om een unieke aanpak. Switch Energy hecht erg veel waarde aan het bieden van een maatoplossing met klant-specifiek business model voor de opwekking en het gebruik van duurzame energie. Gezien de verschillende mogelijke technische contracties is de financieringsvorm binnen landbouwbedrijven van groot belang. Door jarenlange investering in kennis, lopen wij voorop in het bieden van snelle en flexibele oplossingen.

Enerzijds kunnen agrarische ondernemers besluiten zelf te investeren in een zonnedak of zonnepark. Switch Energy ontzorgt dan bij het financieel plannen en aanvragen van subsidies of eventuele externe financiering. Bovendien adviseren wij bij de exploitatie.

Daarnaast biedt Switch Energy ook de mogelijkheid via dakhuur of lease-constructies de ontwikkeling en financiering compleet uit handen geven. Hierdoor kunnen bedrijven in de landbouw toch profiteren extra inkomsten, maar heeft de ondernemer er geen extra werk (of zorgen) mee.

  • Zelf investeren
  • Dakhuuur
  • Leasing
  • Overig maatwerk

Switch Energy: voor zonne-energie in de landbouw

De landbouw vraagt om innovatieve oplossingen als het gaat om zonne-energie. De opwekking hoeft hierbij niet meteen te komen van (vruchtbare) zonneakkers, waar ook LTO niet meteen voorstander van is, maar van innovatieve oplossingen, die aanwezige ruimte op daken of boven bouwblokken op een slimme manier benutten. Hierbij valt ook te denken aan permanent braak liggende gronden, bermen of boven bassins.

Switch Energy - zonne-installatie zonnepark zonnedak landbouw agrarische sector

Veel gestelde vragen over zonnepanelen voor agrariërs


Welke agrarische bedrijven komen in aanmerking voor zonnepanelen?

Zonnepanelen in het buitengebied zijn altijd makkelijker te plaatsen dan in de stad. Allereerst is er veel meer ruimte voor zonnepanelen op het boerenland, maar ook de opbrengst kan hoger zijn omdat omringende gebouwen de zon niet blokkeren. 

De belangrijkste voorwaarde om zonnepanelen op een boerenbedrijf te leggen is verder eigenlijk heel simpel. Je moet een groot en stevig dak hebben. Dus wil jij zonnepanelen als veehouder, of wil je zonnepanelen op stallen of op een boerenschuur plaatsen, het kan allemaal vrij eenvoudig.

Veel boerenbedrijven die zonnepanelen willen, vragen zich echter af of hun dak wel geschikt is. De ligging is nét verkeerd, of het dak is te plat, denken zij. Maar met de huidige technieken en methoden van stroomopwekking kan er steeds meer. 

Precies berekenen wat jouw bedrijfsdak oplevert
Twijfel je toch of jouw bedrijfsdak wel geschikt is? Switch Energy beschikt over software die precies berekent hoeveel stroom de zonnepanelen gaan opwekken op jouw dak. Ook bekijken we de constructie en huidige staat van het dak, om te garanderen dat het tenminste 15 jaar de constructie van de zonnepanelen kan dragen.

 

Switch Energy - zonne-installatie zonnepark zonnedak landbouw agrarische sector boerderij

Door samenwerking met Switch, levert dit dak maandelijks duizenden euro’s aan stroom op.


Hoe zit het met subsidie op zonnepanelen in de agrarische sector?

Wil je als boer zonnepanelen kopen, ben je op zoek naar subsidie op zonnepanelen voor je veehouderij of staldaken, of wil je weten welke financieringsmogelijkheden er zijn?

Subsidie zonnepanelen agrarische sector & financieringsmogelijkheden

Switch Energy heeft al heel wat jaren ervaring in de wereld van SDE++ en kan je precies vertellen hoe je meer kans kunt maken op subsidie. Sinds 2020 wordt deze subsidie nog maar één keer per jaar toegekend, waardoor veel boerenbedrijven hun subsidie op zonnepanelen regelmatig aan hun neus voorbij zien gaan. Dat is natuurlijk zonde, want dat betekent dat je weer een jaar moet wachten voordat je opnieuw kans kunt maken.

Sinds enkele jaren biedt Switch daarom de mogelijkheid aan om de SDE zonnepanelen subsidie voor boerenbedrijven aan te vragen, en daarmee een grotere kans te maken op toekenning. Wij weten namelijk welke documenten en onderbouwingen benodigd zijn om een succesvolle aanvraag in gang te zetten. 

Switch Energy plaatste deze zonnepanelen in een uitgestrekt weiland


Welke valkuil moet ik voorkomen?

Wil je op een boerderij zonnepanelen plaatsen, dan zijn er een aantal zaken anders dan in de stad. Want zodra je wilt terug leveren aan het net, en daar een andere aansluiting voor nodig is – een grootverbruikaansluiting, dan moet het aansluitpunt op het net wel dichtbij zijn. Waarom? Omdat er soms een compleet nieuwe kabel getrokken moet worden die de belasting van enkele honderden of duizenden zonnepanelen wel aankan.

Je moet je niet vergissen in de kosten die hierbij komen kijken. Switch Energy moet sporadisch de stekker uit een project trekken als blijkt dat de dichtstbijzijnde aansluiting enkele kilometers verderop ligt.

De kosten voor het leggen van deze aansluiting zijn dan soms enkele honderdduizenden tot soms miljoenen euro’s. Meer zonnepanelen is dus niet altijd beter. Switch Energy zorgt ervoor dat jij geen onvoorziene kosten gepresenteerd krijgt.

Is subsidie aanvragen dan wel de moeite waard?
Ga je subsidie aanvragen via een andere partij dan Switch Energy, kijk dan eerst goed of het wel de moeite waard is. Je krijgt namelijk geen subsidie als je geen grootverbruik aansluiting neemt. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om minder zonnepanelen te leggen en de bestaande aansluiting te gebruiken. Switch rekent dit kosteloos voor je uit.


Kan ik hulp krijgen bij financiering, planning én realisatie?

Switch Energy kun je het beste zien als innovatief en full-service bedrijf dat hoogwaardige zonnepanelen op agrarische bestemmingen plaatst. Wij hebben deze manier van ondernemen ontwikkeld omdat we begrijpen dat je het altijd druk hebt met je eigen onderneming en niet wilt ‘shoppen’ bij verschillende partijen voordat je zonnestroomproject eindelijk van de grond komt. 

Wij hebben daarom jaren geleden met diverse experts de handen ineengeslagen. Financieel experts die alles weten van SDE++ subsidie op zonnepanelen voor boeren, die er vervolgens voor zorgen dat jouw aanvraag meer kans maakt. Experts die je vervolgens precies kunnen voorrekenen of jouw bedrijf het best gebaat is bij dakhuur, een leaseconstructie of dat je als boer gewoon zelf zonnepanelen moet kopen.

Vervolgens hebben we de beste specialisten op het gebied van realisatie, die de draagkracht van jouw dak berekenen en ervoor zorgen dat je de komende 15 tot 20 jaar niet eens merkt dat er zonnepanelen op het dak liggen.

Ook onderhoud, reparaties en het uitlezen van de opgewekte stroom wordt door Switch uit handen genomen. Wat er voor jou als ondernemer overblijft om te doen? Vooral genieten van de extra inkomsten voor je onderneming. 


Zonnepanelen in agrarisch gebied: een zeer goed idee

Zonnepanelen bij de boer zijn eigenlijk niet meer weg te denken. En daar is een goede reden voor. Met zoveel onbenutte ruimte op je dak waar je nooit wat mee doet, is het bijna onverstandig om er geen gebruik van te maken. De financiële gezondheid van je bedrijf maakt sprongen vooruit, het imago van je bedrijf krijgt een boost en je bent ook nog eens goed bezig voor het klimaat. Drie keer winst

Wil jij ook zonnepanelen in agrarisch gebied plaatsen, en ben je op zoek naar een partner die alles helder uitlegt, precies doorrekent en die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken? 

Switch Energy’s visie is het creëren van een positieve impact op de wereld om ons heen, zodat ook een volgende generatie nog kan genieten van al het moois dat het te bieden heeft. Daarom bieden we je altijd gratis advies, zonder verdere verplichtingen. Daarna bepaal je zelf of je ons als partner kiest. Want ook in onze relaties kiezen we graag voor een duurzame samenwerking. 

Switch Energy: technologische kennispartner in de landbouw

Niet alleen snelheid is belangrijk bij de aanleg van een zonnedak of zonnepark. Dit moet ook veilig en doordacht gebeuren, om de technische (en financiële) risico’s minimaal te houden. Switch Energy heeft jarenlange ervaring in het installeren van hoogwaardige zonne-installaties. Hierbij staat kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie hoog in het vaandel, of het nu gaat om de laatste generatie zonnepanelen of effectieve infrastructuur. Door onze kennis te bundelen en te delen met specialistische partners, kunnen we ieder project van begin tot eind perfectioneren.

Onze eigen professionals zorgen in iedere fase van het project voor de gewenste kwaliteit, zowel in de voorbereiding als uitvoering van een opdracht. Zo berekenen zij de maximale oppervlakte, het vermogen, de hoek van de zonnepanelen en de verwachte omzet of kostenbesparing. Switch Energy berekent namelijk ook hoeveel stroom er zelf wordt gebruikt en wat teruglevering aan het net kan opleveren. We gebruiken in de uitvoering alleen eersteklas materialen, die duurzaam zijn en zorgen voor een zo groot mogelijke omzet met een zo laag mogelijk risico.

  • PV-materiaal en software
  • Projectmanagement
  • Energie opslag
  • Laadpalen
  • Overige infrastructuur

Direct jouw voordeel berekenen?

Duurzaamheid en extra winst gaan hand in hand, en Switch merkt dat steeds meer innovatieve ondernemers dit doorhebben. Daarom helpen we om ongebruikte bedrijfsdaken te transformeren in extra inkomsten voor jouw onderneming.

 

Vanuit onze missie om de wereld stap voor stap te verduurzamen met innovatieve technologieën, adviseren wij jouw bedrijf kosteloos over de mogelijkheden. Welke uitdagingen jouw project ook heeft, wij achterhalen ze en vertellen hoe ook jij kunt profiteren van extra inkomsten uit je bedrijfsdak.

Laat dus niet onnodig geld liggen, en neem via onderstaand formulier contact op met Switch Energy om antwoord te krijgen op al je vragen.