Albert Heijn Geldermalsen

Opdrachtgever

albert heiijn geldermalsen

Over het project

We hebben Albert Heijn Geldermalsen geholpen de volgende stap te zetten in het verduurzamen van hun logistieke locatie. Het DC in Geldermalsen had reeds een zonnepanelen installatie op het dak geïnstalleerd maar deze leverde helaas nog niet het gewenste resultaat. Daarnaast zijn er hoge pieken in het energieverbruik te zien die nog niet optimaal opgevangen konden worden. Het distributiecentrum stond dus voor een groot duurzaamheidsvraagstuk waar wij invulling aan mochten geven.

Uitdaging

Maar het vraagstuk brengt ook uitdagingen met zich mee. Een daarvan is het feit dat dit het grootste DC van Albert Heijn in Nederland is. Het stilleggen van de bedrijfsprocessen kost veel geld en heeft dus grote gevolgen op de bedrijfsvoering. Het was van groot belang om dit vraagstuk zo efficiënt mogelijk te benaderen en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk stagnatie zou optreden binnen de bedrijfsprocessen.

Oplossing

Voor de uitdagingen hebben we passende oplossingen gevonden. Ten eerste hebben we accu’s geplaatst om alle opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Zo zijn ze in het DC in staat efficiënter om te gaan met de beschikbare energie, ook als er een hoge piek in het verbruik zit. Ten tweede hebben we een oplossing geïmplementeerd om de hoge pieken in het energieverbruik op te vangen. Op het moment dat er een piek in het energieverbruik is moet er (opgeslagen) stroom naar dit proces kunnen worden gestuurd. Anders zijn ze in het DC genoodzaakt dure, grijze stroom van het net af te nemen.

EMMA (energie monitoring en management assistent) is toegevoegd om de opgewekte energie naar de processen te sturen die een hoge piek in het energieverbruik veroorzaken. Indien nodig kan ook de opgeslagen stroom in de accu worden vrijgegeven en worden gestuurd naar de processen met een hoog energieverbruik. Zo voorkomt het DC in Geldermalsen piekbelasting en gaan ze zuinig om met elk zonnestraaltje.

Deze innovatieve oplossingen zijn ’s nachts geïnstalleerd om te zorgen dat er geen stagnatie binnen de bedrijfsprocessen zou plaatsvinden. Zo heeft het DC geen achterstanden opgelopen en kunnen de activiteiten worden hervat op een duurzamere manier.

Opdrachtgever

albert heiijn geldermalsen

Aanpak

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Deel je plannen met Switch en krijg inzicht in de bottlenecks en kansen voor jouw project.