Energienetwerk

Onze visie.

Switch speelt graag een rol in het gesprek over de toekomst. We weten inmiddels allemaal dat er wat moet gebeuren. Ons doel is om kansen te creëren voor ondernemers die duurzamer willen ondernemen.

Dat kan op kleine schaal, door te letten op gedrag, maar ook door het gebruik van nieuwe innovaties.

Ons team richt zich op het vinden van nieuwe oplossingen voor het energievraagstuk. Die oplossingen zijn wat ons betreft pas interessant als ze efficiënt, haalbaar en betaalbaar zijn. Want pas als een grote groep ondernemers toegang heeft tot nieuwe technologie, kun je spreken over innovatie.

Door ondernemers te helpen met het wegnemen van barrières op het gebied van kennis, financiering, engineering en projectmanagement, zorgen we ervoor dat MVO niets extra’s hoeft te kosten.

We moeten anders kijken naar energie.

Signalen van een overbelast stroomnet laten zich steeds vaker zien. Zonnepanelen met terugleverproblemen, nieuwe woonwijken die niet aangesloten kunnen worden op het stroomnet en zelfs blackouts worden besproken.

Het is de realiteit van morgen als we doorgaan zoals we dat vandaag doen. Er zijn gelukkig relatief eenvoudige oplossingen, maar die vragen om een andere kijk op energie.

Hernieuwbare energie zoals wind en zon zijn binnenkort de voornaamste kracht achter onze samenleving. Variatie in de hoeveelheid beschikbare energie vraagt om flexibiliteit aan de kant van de gebruiker.

Daar is een overkoepelend en zelfsturend netwerk voor nodig. In zo’n systeem komen vraag en aanbod continu bij elkaar samen, waarmee overbelasting wordt voorkomen en fiscale voordelen mogelijk zijn. Dat systeem is nu al haalbaar.

Switch bouwt er namelijk op dit moment al aan; het Switch Network.

Het Switch Network als toekomstbeeld.

Congestieproblemen leiden ertoe dat energie in de toekomst minder vanzelfsprekend wordt. Om energie op een betrouwbare en betaalbare manier te blijven gebruiken is optimalisatie nodig.

Lokale aanpassingen bij de ondernemer zijn de eerste stap. Door zonnepanelen te koppelen aan meetinstrumenten zoals Switch Live en onze energieassistent EMMA, wordt energie op lokaal niveau efficiënter gebruikt. Dat gebeurt aan de hand van weersvoorspellingen, historische verbruiksgegevens en teruglevertarieven, die continu met elkaar worden vergeleken en bepalen wat er met elektriciteit moet gebeuren.

Een voorbeeld van het Switch Network
Je elektrische auto begint pas met laden zodra je eigen zonnepanelen meer dan 200 kWh energie opwekken. Dit voorkomt dure afname van het landelijke net aan het begin van de werkdag, omdat de zon op dat moment nog onvoldoende stroom levert. Een bedrijfsauto die de volgende dag nergens heen hoeft omdat het zondag is, verkoopt in de avond alle stroom uit zijn accu aan het net, wanneer stroomtarieven het hoogst zijn.

Digitale schil
Zodra het verbruik lokaal is geoptimaliseerd, wordt een verbinding gelegd met andere bedrijven. Zo ontstaat een digitale schil waarin alle ondernemers samen bijdragen aan elkaars individuele duurzaamheidsdoelen en voordeligere energie. Die schil, waarin energie automatisch en voor gunstige prijzen wordt uitgewisseld en verhandeld tussen bedrijven, is het Switch Network.

Klik hier voor de volledige visualisatie

De mogelijkheden van het Switch Network

Het Switch Network vergelijkt datapunten van iedere locatie met elkaar en maakt een berekening. Die berekening zorgt dat stroom efficiënt verdeeld wordt onder alle deelnemers. Is er een algemeen stroomoverschot binnen het netwerk, dan wordt dat lokaal opgeslagen in accu’s of op gunstige momenten verkocht aan het stroomnet. Vanaf dat moment gaan we écht anders om met onze energie.

Bedrijven die onderdeel willen worden van ons netwerk kunnen een aanvraag indienen om toegang te krijgen tot onze digitale schil. Die stap is eenvoudig want er zijn alleen lokale meetinstrumenten nodig. Toch heeft het grote gevolgen voor de toekomst van energie binnen je bedrijf. Onderwerpen als gelijktijdige uitwisseling van energie, weersafhankelijke energiedistributie en tariefafhankelijke teruglevering of verkoop van energie komen hiermee binnen handbereik.

3 voordelen van het Switch Network

#1 Je hoeft niet bang te zijn voor terugleverproblemen.

Het voordeel van het Switch Network is gelijktijdigheid van energie leveren en afnemen. Dit voorkomt overbelasting van het landelijke stroomnet. Het positieve gevolg hiervan is dat jij ook in de toekomst nog energie kunt terugleveren aan het stroomnet. Zelfs als andere ondernemers buiten het Switch Network dat niet meer kunnen.

Zonnepanelen zijn nu nog vrij nieuw. Over tien jaar heeft iedereen ze. Daarom is het verstandig om nu vooruit te denken.

Het Switch Network evolueert continu, met nieuwe zonnepanelenprojecten en afnemers van energie of nieuwe vormen van data of techniek. Zo bereiden we ons voor op de volgende uitdaging in de energietransitie.

#2 Data en techniek nemen intelligente beslissingen.

Van iedere ondernemer met zonnepanelen zijn een aantal relevante datapunten in het systeem bekend. De locatie. Aantal panelen. Gemiddelde stroombehoefte per kwartier. Gemiddeld stroomoverschot.

Het Switch Network koppelt al deze gegevens aan weersvoorspellingen.

Het netwerk berekent vervolgens precies waar op welk moment een energieoverschot zal zijn. Of een energievraag. De energie wordt vervolgens live verdeeld over alle deelnemers binnen het netwerk.

#3 Je verdient geld met MVO.

Energie uitwisselen binnen een gesloten energienetwerk is verstandig. Ten eerste stoppen je panelen nooit met opwekken vanwege een overbelasting van het net. En dat bespaart een hoop geld. Zeker omdat die overbelasting precies plaatsvindt als de zon het meeste oplevert.

Ten tweede werk je meer aan MVO, door het maximale uit de levensduur van je panelen te halen. Ook levert het je gewoon veel meer rendement op. Stroom die je normaal tegen een negatief tarief zou moeten terugleveren, verkoop je binnen het netwerk gewoon voor interessante prijzen.

Aansluiten bij ons netwerk? Informeer naar de mogelijkheden.

Ben je benieuwd wat Switch Energy voor jou kan betekenen?