Slide Data, techniek en infrastructuur integreren voor een betere distributie van energie. Direct antwoord op jouw vraag
Neem contact op
SLIMME
ENERGIENETWERKEN CREËREN

Financieel

Wat is het rendement van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren.

  • Het type zonnepaneel dat je gebruikt
  • De hellingshoek van het dak
  • In hoeverre de panelen richting de zon wijzen
  • Afschrijving
  • Vervanging van onderdelen

Veel bedrijven adverteren met een rendement van 10%. Dat kan, maar alleen in optimale omstandigheden zonder extra kosten.

Koop je zelf zonnepanelen en houd je rekening met alle kosten? Dan kun je rekenen op zo’n 4 tot 6% rendement.

Hoe kan ik zonnepanelen financieren?

Je kunt voor het financieren van zonnepanelen kiezen uit vier financieringsmogelijkheden. Daarbij laten we maatwerk even buiten beschouwing.

1. Kopen

Zonnepanelen kopen zorgt ervoor dat je zelf de beschikking hebt over de volledige inkomsten uit het dak. Hetzelfde geldt uiteraard voor de kosten.

Het rendement bij zonnepanelen kopen is het hoogst van alle financieringsmethoden, maar ook de meest ingrijpende methode voor je bedrijfsbalans. Switch Energy helpt je om de financiering rond te krijgen.

 

2. Leasen

Dankzij een lease-constructie kun je zonnepanelen leasen. Je doet dan geen initiële investering en je verdient vanaf de eerste maand al geld met je zonnepanelen.

Na vijftien jaar kun je de zonnepanelen overkopen, waarna je ook de verantwoordelijkheid begint te dragen voor onderhoud en reparaties.

 

3. Je dak verhuren

Wil je niks te maken hebben met de exploitatie van zonnepanelen? Dan kun je ook je dak verhuren voor zonnepanelen. Afhankelijk van de omvang en ligging van je dak kun je ervan uitgang dat dit zo’n € 1,00 per vierkante meter dak oplevert. Met dakhuur draag je geen verantwoordelijkheid voor de zonnepanelen en ontvang je 15 jaar lang inkomsten uit je dak.

 

4. Voorfinanciering van 60 dagen

Aannemers die een gebouw opleveren gebruiken vaak de diensten van Switch. Dat komt omdat wij een korte voorfinanciering van 60 dagen hebben. Aannemers realiseren zonnestroomprojecten veel eenvoudiger op deze manier, tot grote tevredenheid van eindklanten.

Kan ik subsidie krijgen op zonnepanelen (en helpt Switch mij daarbij)?

Ieder jaar is er een paar miljard euro aan subsidie beschikbaar voor zonnepanelen.

In hoeveel jaar verdien ik zonnepanelen terug?

Vind je het rendement op zonnepanelen een belangrijke overweging om ze wel of niet te plaatsen? Dat is niet zo vreemd. Het antwoord op deze vraag is alleen niet zo eenvoudig. Ik ga je vertellen waarom.

Als eerst is het namelijk de vraag op welke manier je de zonnepanelen financiert. Financier je de panelen van je eigen balans, dan betaal je de bank geen rente voor een lening. Die optie levert dus altijd het hoogste rendement op.

Het hoogste rendement zorgt uiteraard ook voor een kortere terugverdientijd. Sommige ondernemers verdienen binnen 5-7 jaar hun panelen terug. Andere ondernemers met een hoge leenrente doen er 10 jaar over.

Subsidie

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Vrijwel elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Zo niet, dan zijn ze geschikt te maken. Soms met wat extra ondersteuning voor het gewicht van de panelen, soms is er een volledige dakrenovatie nodig.

Of jouw dak geschikt is, hangt af van een aantal factoren:

De richting: De beste richting voor zonnepanelen is het zuiden. Oost en west kan ook nog, maar het noorden wordt wel lastig.
De hellingshoek: Een hellingshoek van ongeveer 35 graden is ideaal. Op platte daken moeten constructies gemaakt worden om een helling te creëren.
De dakconstructie: Daken zijn soms niet gemaakt om hele stellages van zonnepanelen te dragen. Zeker platte daken niet. Het kan daarom nodig zijn om het dak te verstevigen.
Asbest: Zit er nog asbest in je dak? Dat kun je laten verwijderen tijdens een dakrenovatie. Vervolgens plaats je de zonnepanelen.

Switch Energy kijkt met een getraind oog naar jouw dak, en voert de gegevens in bij een simulator. Die berekent of jouw dakconstructie goed is en welke opbrengst je kunt verwachten. Dit wordt berekend op basis van de richting, hellingshoek, omliggende gebouwen en waar in Nederland jouw bedrijf staat.

Voor Switch Energy is vrijwel elk dak geschikt (te maken) voor zonnepanelen. Het is alleen de vraag of je veel extra kosten moet maken om het te kunnen realiseren.

Wat is salderen en hoe werkt het?