Categorieën
Opslag

Batterijopslag voor zonnepanelen: complete gids voor bedrijven

Energieopslag door middel van een bedrijfsaccu is een steeds populairder wordende uitbreiding op een bestaand dak vol zonnepanelen. Op deze manier kunnen ondernemers hun eigen opgewekte energie gebruiken, in plaats van die energie het landelijke energienet op te sturen. 

Maar alleen het plaatsen van een accu is eigenlijk niet duurzaam genoeg. En zeker niet altijd de meest winstgevende optie. In dit artikel lees je hoe je een batterijopslag voor zonnepanelen bij bedrijven slimmer kunt inzetten door bepaalde tools te gebruiken, én hoe je de opslag kunt koppelen aan artificial intelligence.

Wat verstaan we onder batterijopslag voor zonnepanelen?

We spreken van energieopslag voor bedrijven wanneer een onderneming een accu gebruikt en die integreert binnen het energiemanagement van zijn bedrijf. Die accu kan een aantal kW bevatten, maar er zijn ook accu’s ter grootte van een zeecontainer, waar 1 mW energie in kan. 

Dit artikel bekijkt energieopslag in zijn geheel, waarbij de informatie in dit artikel geldt voor zowel kleinere als grotere accu’s.

Wat zijn de voordelen van een ‘thuis’batterij voor bedrijven?

1. Minder energiebelasting en ODE

Energie die je van je eigen dak af haalt, daar hoef je geen energiebelasting en ODE voor te betalen. Ligt de piek in het energieverbruik van jouw bedrijf op een ander moment dan dat die energie via zonnepanelen wordt opgewekt, dan is dat zonde.

Je levert dan eerst de energie terug aan het landelijke net, terwijl je een aantal uur later (of eerder) belasting betaalt over energie die je van het net afneemt. Door je eigen energie op te slaan, voorkom je het betalen van die belasting én het betalen voor de energie zelf.

2. Lagere energielasten

Heb je zonnepanelen op je dak maar valt de piek van jouw verbruik buiten de uren van 11:00 – 15:00, dan is de kans groot dat je veel betaalt voor de energie die je op die momenten afneemt. Door je energie op te slaan en te gebruiken, bijvoorbeeld in de avonduren, voorkom je afname van dure energie.

3. Minder last van congestieproblematiek

Sommige bedrijven kunnen geen energie meer terugleveren aan het net omdat het overvol is geraakt. Teveel mensen willen energie terugleveren en de netten kunnen het niet aan. Congestie hoeft geen deal-breaker meer te zijn als er in een gebied congestie is, als je een slimme energieopslag installeert. 

Een bijkomend voordeel van accu opslag: geld verdienen

Stel dat je een energieopslag hebt waarmee je meer energie kunt opslaan dan dat je nodig hebt. Je zou dan in theorie kunnen wachten tot de energieprijs het hoogst is en op dat moment je energie terug verkopen aan het net. 

Die technologie is er al, en dat noemen we Switch Emma. Ons eigen slimme kastje waarmee je opgewekte energie slim kunt verdelen binnen je bedrijf. Emma kijkt niet alleen naar je accu-opslag, maar ook naar je voorspelde energieverbruik en de weersvoorspellingen. Op basis van die informatie stuurt Emma de energie binnen je bedrijf op de meest duurzame of financieel meest winstgevende manier. Die laatste keuze maak jij, waarna wij Emma op die manier programmeren.

Voor welke ondernemers is energieopslag een goede oplossing?

Er is geen standaard ondernemer waar energieopslag uit zonnepanelen een goede keuze voor is. Wel zijn er een aantal eigenschappen die de keuze voor een accu logischer maken, zowel vanuit duurzaam en financieel oogpunt.

Zo is energieopslag mogelijk interessant voor bedrijven die:

  • De piek in hun energieverbruik hebben buiten de momenten dat de zon het hardst schijnt. Dus de uren buiten 11:00 – 15:00. 
  • Ondernemers die vanwege congestie geen energie meer terug kunnen leveren aan het net, en daardoor inkomsten mislopen van hun zonnepanelen.
  • Ondernemers die een grote afhankelijkheid hebben van elektriciteit en bij stroomuitval een groot probleem hebben met de bedrijfsvoering.

De belangrijkste vraag: heb ik energieopslag nodig?

Energieopslag voor bedrijven valt voor Switch onder de noemer ‘lokale optimalisatie’. Dat betekent dat we het bedrijf op energiegebied gaan optimaliseren. Dat kan door de energie binnen het bedrijf te sturen zodat je er zoveel mogelijk zelf gebruik van maakt, maar ook door energie op te slaan in een accu.

De vraag is alleen: hoe weet je hoeveel accu opslag genoeg is? Dat hangt onder andere af van factoren zoals de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt, het moment waarop je energieverbruik het hoogst én laagst is en de totale hoeveelheid energie die jouw bedrijf gedurende een dag nodig heeft.

De antwoorden op die vragen zijn niet aan de buitenkant van je bedrijf te zien. Daar is dus eerst inzicht voor nodig. 

Switch heeft een digitale tool ontwikkeld waarmee we het volledige energieverbruik en de opwek van je bedrijf kunnen analyseren. Die data geven ons genoeg informatie om je te adviseren over het plaatsen van een accu opslag. Zonder die data plaats je misschien wel een accu met te weinig capaciteit, of juist veel teveel. En omdat een bedrijfsaccu niet bepaald goedkoop is, kun je er beter eentje kopen die precies past bij jouw energieprofiel.

Met Switch Live krijg je voldoende inzicht om die beslissing te maken. En dankzij de quickscan van onze energieconsultants en – engineers, weet je na die analyse precies welke accuopslag je nodig hebt.

Wat is een valkuil van andere ondernemers als ze zonne-energie willen opslaan?

Denken dat je er met een batterij bent

Een accu plaatsen betekent niet gelijk dat je direct de optimale set-up hebt gecreëerd voor de energie uit je zonnepanelen. Want hoe wordt er bepaald wanneer de accu wordt volgeladen? En wanneer gaat je bedrijf over op het gebruik van zonne-energie in plaats van energie uit de accu?

Switch heeft ook daar een oplossing voor gecreëerd, namelijk EMMA. Dat is onze Energie Meet en Management Assistent. Het is in feite een kastje dat vastzit in je meterkast, die op basis van data bepaalt wat er met de energie in je bedrijf gebeurt.

Een simpel voorbeeld:

Het energieverbruik van jouw bedrijf heeft een piek van 13:00 tot 15:00. Normaal gesproken wekken je zonnepanelen op dat moment voldoende energie op om in die behoefte te voorzien. Maar, hoewel de lucht  boven jouw bedrijf tot 13:00 strak blauw is, gaat het vanaf 13:00 de rest van de dag regenen. 

EMMA weet dat, omdat ze via 4G de weersvoorspellingen in jouw omgeving ziet. Vervolgens kijkt ze naar de energietarieven van vandaag en ziet ze dat het van 11:00 tot 13:00 heel voordelig is om energie af te nemen van het landelijke net, en dat het om 14:00 juist weer duurder wordt, waarschijnlijk omdat het dan in een groot deel van Nederland regent en er minder energie wordt opgewekt. 

Ze besluit daarom om je bedrijfsaccu van 11:00 tot 13:00 vol te laden met energie van je eigen zonnepanelen en in die uren elektriciteit af te nemen van het net. Zo gebruik je tussen 11:00 en 13:00 goedkope energie van het net en gebruik je vanaf 13:00 de gratis energie van je eigen dak. 

De conclusie

Een grote accu plaatsen kan bijna ieder installatiebedrijf. Maar een energieopslag plaatsen die zorgt dat je bedrijf duurzamer opereert, én die helpt bij het besparen op je energierekening. Dat kan alleen als je eerst inzicht creëert en energie stuurt op basis van data. 

Benieuwd hoe energieopslag voor jouw bedrijf het beste ingezet kan worden? Wij helpen je graag aan een passende oplossing.