Categorieën
Inzicht

Energieadvies bedrijven: info, tips & het vinden van een goede adviseur

Twintig jaar geleden zag de energiemarkt er heel anders uit dan vandaag. Energie was nooit een belangrijke post op de balans en ook speelde duurzaamheid nog vrijwel geen rol voor bedrijven.

Tegenwoordig is dat wel anders. Bedrijven vallen om door torenhoge energieprijzen en er worden wetten gemaakt die ervoor kunnen zorgen dat je bedrijf de deuren moet sluiten als je niet op tijd verduurzaamt.

Veel ondernemers weten alleen totaal niet waar ze moeten beginnen en nemen daarom een energieadviseur in de arm. Maar hoe ziet dat proces er precies uit? En om welke redenen kun je energieadvies goed gebruiken?

In dit artikel gaan we op zoek naar de motieven om je bedrijf te verduurzamen, de wet- en regelgeving daarachter, subsidies voor energieadvies en een slimme tool die het werk van een energieadviseur stukken makkelijker maakt.

Waarom is energieadvies voor bedrijven handig?

Of je nou een winkel, kantoor of grote bedrijfshal hebt, er zijn maar twee redenen waarom de meeste ondernemers willen verduurzamen.

1. Geld besparen op je energierekening

Grip krijgen op je energierekening doe je het snelst door minder energie te verbruiken. Want wat je niet verbruikt, kost ook geen geld. Door ervoor te zorgen dat het energieverbruik daalt, dalen je totale bedrijfskosten waardoor je verlies beperkt wordt of je winst toeneemt. Met behulp van energieadvies kun je ontdekken welke energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf het meeste opleveren. 

Energieadvies

2. Je moet verplicht energie besparen

De overheid tekent regelmatig duurzaamheids deals met andere Europese lidstaten. De afspraken in die deals verplichten de Nederlandse bevolking en bedrijven om energiebesparingen door te voeren. Ieder jaar komen er nieuwe regels bij, en op dit moment zijn vooral de middelgrote en grote ondernemers aan de beurt. 

Grote kantoren moeten per 1 januari 2023 bijvoorbeeld minimaal voorzien zijn van energielabel C en ondernemers die meer verbruiken dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas moeten verplicht energiebesparende maatregelen doorvoeren.

Dan is er ook nog de informatieplicht energiebesparing, waarin je aan de overheid uitlegt welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf allemaal heeft genomen en welke je gaat nemen. Grote bedrijven moeten op hun beurt weer een volledige EED Audit doorlopen. 

De duurzame verantwoordelijkheid van ondernemers neemt steeds meer toe. Er komen steeds meer wetten en regels om bedrijven duurzamer te maken. Om sancties vanuit de overheid voor te blijven, is het verstandig om nu te verduurzamen. Op dit moment zijn er namelijk nog subsidies voor en die garantie heb je over een aantal jaar niet meer.

Wat kan ik verwachten van energieadvies?

Goed energieadvies is gebaseerd op jouw bedrijf. Dat betekent dat het niet alleen gaat over wat er aan de oppervlakte zichtbaar is, maar ook één laag dieper. Een goed voorbeeld zijn bedrijven met een enorm dak waar zonnepanelen op passen, maar waar het energieverbruik vooral in de nacht hoog is.

Dan is het leuk dat je eigen energie opwekt, maar die gaat dan gewoon het net op – als dat vanwege congestie kan. En vervolgens ga je in de nacht energie van het net afnemen tegen de hoofdprijs. Dat zijn situaties waar veel energieadviseurs geen raad met weten.

Daar heb je namelijk data voor nodig en kennis van de technologie die de energiemarkt de komende jaren gaat overnemen. Switch heeft die kennis. Wij hebben die technologie namelijk ontwikkeld.

switch-emma.nl

Switch Live

Voor ons is het verduurzamings traject altijd hetzelfde. Of je nou energie bespaart voor het klimaat of voor je portemonnee. Het doel is misschien anders, maar het middel blijft voor ons hetzelfde: zo min mogelijk energie gebruiken en zoveel mogelijk eigen opgewekte energie binnen het bedrijf houden.

De eerste stap in verduurzaming zou altijd inzicht moeten zijn. Want hoe kan je iets duurzamer – met een ander woord ‘efficiënter’ maken, als je geen idee hebt welke maatregelen jouw bedrijf het snelst bij je duurzame doel brengen. Je loopt namelijk het risico iets te doen wat duurzaam lijkt, maar helemaal niets oplevert.

Zo zijn er vandaag de dag nog steeds bedrijven die zonnepanelen plaatsen, om er vervolgens achter te komen dat ze niets terug kunnen leveren aan het net.