Categorieën
Inzicht

Energieadvies voor bedrijven: voorkom de fout die zelfs energieadviseurs maken

Je bent eigenaar van een bedrijf, of misschien aangesteld als duurzaamheidsmanager. Dan is het jouw taak om het bedrijf duurzamer te laten ondernemen. De motivatie daarachter komt misschien vanuit kostenoverweging, een duurzaamheids wens of een verplichting vanuit nieuwe wet- en regelgeving.

Energieadvies voor bedrijven wordt alleen te vaak op dezelfde manier behandeld als dat voor particulieren. En dan worden er regelmatig stappen overgeslagen, wat serieuze gevolgen kan hebben voor de verduurzaming van je bedrijf en de winst die je behaalt. 

In dit artikel lees je welke fout veel ondernemers maken wanneer ze gaan verduurzamen. Zelfs als ze gebruik gemaakt hebben van een gerenommeerde energieadviseur.

Het energielabel is niet alles

Voor veel ondernemers is energielabel C het doel geworden als gevolg van nieuwe wetgeving die op 1 januari 2023 is ingegaan. Dat energielabel wordt bepaald aan de hand van de energieprestatie. Een energieadviseur berekent dan hoeveel kWh er per m2 nodig is om het bedrijf draaiende te houden en hoeveel hernieuwbare energie er wordt opgewekt. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen.

Het energielabel is daarmee vooral een theoretische maatstaf om duurzaamheid vast te stellen. Ieder bedrijf is immers uniek. Daarom werkt een gestandaardiseerde methode niet goed genoeg voor het bereiken van een daadwerkelijk efficiënt energieprofiel.

Wat kan er verkeerd gaan bij energieadvies?

Bij energieadvies wordt er met name gekeken naar het bedrijf zelf. Bijvoorbeeld isolatie, verwarming en verlichting. Dat is het zogenaamde ‘laaghangende fruit’ waarmee je energielabel snel stijgt.

Het is betrekkelijk eenvoudig om zo energielabel C te bereiken. En hoewel dat soort besparingsmogelijkheden ook moeten gebeuren, gaat écht energieadvies een stap verder. Dan kijk je namelijk niet alleen naar het gebouw zelf, maar ook de functie van je gebouw, de bedrijfsprocessen en het optimaliseren daarvan. 

Dat doen veel ondernemers niet en ook maar weinig energieadviseurs. Waarom niet? Omdat je dan data nodig hebt die je tijdens een gebouwinspectie niet vindt. Die data moet namelijk uit je meterkast gehaald worden, in samenwerking met je netbeheerder.

Veel energieadviseurs doen dat via de P1 poort in de meterkast, waar een fysiek kastje voor gebruikt moet worden. De technische dienst van een bedrijf is daar niet altijd blij mee, want het kan er soms toe leiden dat bedrijfsprocessen stilgelegd moeten worden en dat er iets fout gaat. Ook kost zo’n apparaat behoorlijk wat geld en kan het maar op één plek tegelijk hangen. Vaak is er ook een handtekening nodig van de directie, die voor een invasieve maatregel niet altijd zomaar gegeven wordt.

Hoe energieadvies voor bedrijven wel kan

Eigenlijk zou energieadvies voor bedrijven uit twee onderdelen moeten bestaan. Als eerst is er het laaghangend fruit, dus de isolatie, verlichting, verwarming en ventilatie. 

Dat is het advies wat energieadviseurs tegenwoordig al geven om een zuiniger energielabel te krijgen.

Maar tegelijkertijd zou er een tweede traject moeten lopen. En dat is de analyse van je energieverbruik. Daar komt Switch Live bij kijken.

Switch Live

Switch Live is een software oplossing die via de P4 poort in je meterkast je energie data verzamelt. Daar is geen kastje voor nodig, want we als je ons machtigt kunnen we die gegevens opvragen bij de netbeheerder. Daarmee ontvangen we zowel informatie over je elektriciteits-, gas- en waterverbruik. Die data gaat overigens drie jaar terug, dus er is meer dan genoeg data om te analyseren.

Zo zien we onder andere hoeveel energie je in de afgelopen drie jaar per kwartier gebruikt hebt. Die data geeft al een goed beeld van wat er op energiegebied in je bedrijf gebeurt. Maar uiteindelijk kan je er nog veel meer mee.

Een voorbeeld

Stel dat je twee vergelijkbare bedrijfslocaties hebt, maar dat je in Switch Live ziet dat één van die locaties 70% van de totale energierekening veroorzaakt. Dat roept vragen op die je anders misschien niet had gesteld. Misschien kom je erachter dat de airco en verwarming op hetzelfde moment aan staan. Of dat de koel-/vriesinstallatie te oud is. Misschien komt het omdat alle elektrische auto’s om 08:00 ‘s ochtends worden opgeladen als je personeel aankomt, en dat als die vol zijn om 11:00 de zonnepanelen pas energie opwekken. 

Kortom, Switch Live legt patronen bloot die voor ieder bedrijf uniek zijn en die een energieadviseur niet kan zien. Pas met voldoende data kun je analyseren wat er binnen je bedrijf gebeurt en slimme stappen zetten om het daadwerkelijke energieverbruik te verlagen.

De toekomst van energieadvies voor bedrijven

Energieadviseurs zijn heel goed in het adviseren over maatregelen die je binnen je bedrijfspand kunt doen. Isolatie, verlichting en verwarming zijn verstandige maatregelen om met je bedrijf te nemen als je energie wilt besparen. Maar alles wat daarbuiten zit, is zonder data slechts giswerk. 

Daarom vinden wij dat energieadvies voor bedrijven diepgaander zou moeten zijn. Uiteindelijk is verduurzaming alleen écht duurzaam als het ook efficiënt is. Het nemen van maatregelen die niet gebaseerd zijn op data zorgt ervoor dat je niet echt duurzaam onderneemt.

We zien het veel te vaak gebeuren. Bedrijven denken dat zonnepanelen leiden tot meer duurzaamheid, maar komen er na oplevering pas achter dat ze geen energie kunnen terugleveren aan het net. Vervolgens liggen de panelen soms jarenlang op het dak, zonder energie op te wekken. Dat terwijl de levensduur van de panelen achteruit gaat. De CO2 footprint van die panelen wordt dus een stuk hoger.

Meer weten over Switch Live en het extra inzicht dat je ermee kunt krijgen om je bedrijf écht kostenefficiënt te verduurzamen? Ontdek hier meer over Switch Live.