Albert Heijn Meijhorst

Over het project

Na ons succesvolle project waarbij we het distributiecentrum van Albert Heijn hebben geholpen bij het verduurzamen van hun logistieke locatie, is het nu tijd voor de volgende stap. Deze keer richten we ons op het verduurzamen van Albert Heijn Meijhorst in Nijmegen.

Uitdaging

Albert Heijn Meijhorst had als doel om duurzamer te ondernemer en tegelijkertijd de energiekosten te verlagen. Ze wilden hun eigen duurzame energie opwekken met behulp van een PV-installatie, maar er waren enkele uitdagingen waar rekening mee moest worden gehouden. Een van de uitdagingen was om te voorkomen dat de zonnepanelen problemen zouden krijgen als er congestie op het net zou ontstaan bij piekbelasting. Daardoor zouden de zonnepanelen minder bruikbare energie kunnen opwekken. Ook gebruikt een supermarkt 24 uur per dag energie vanwege koel- en vriesinstallaties, waardoor niet alle energie uit de zonnepanelen benut zou kunnen worden.

Oplossingen

Voor de uitdagingen hebben we passende oplossingen gevonden. Ten eerste hebben we een PV-installatie geplaatst van 340 panelen om duurzame energie op te wekken die de supermarkt zelf kan gebruiken. Hierdoor wordt Albert Heijn Meijhorst zelfvoorzienender wat betreft hun energiebehoefte.

Daarnaast installeerden we een accu van 126 kWh die we speciaal hebben geselecteerd voor Albert Heijn. Deze accu stelt de supermarkt in staat om een deel van de opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Op momenten van weinig zon en een stabiele energiebehoefte – zoals ’s nachts – kan de accu 100% groene energie leveren, waardoor de supermarkt minder afhankelijk is van het landelijke net en daarmee grijze stroom vermijdt.

Om het energiebeheer tussen de panelen en de accu te optimaliseren, is de accu voorzien van EMMA, onze Energie Monitoring en Management Assistent. Emma zal ervoor zorgen dat de opgewekte energie efficiënt wordt verdeeld tussen bedrijfsprocessen die een hoge energiebehoefte hebben en de accu, zodra er zonne-energie over is. Op latere momenten kan EMMA de opgeslagen energie in de accu juist weer terugsturen en gebruiken binnen de supermarkt.

Resultaten

Dankzij deze duurzame oplossingen is Albert Heijn Meijhorst nu in staat om duurzamer te ondernemen, kosten te besparen en congestieproblematiek te vermijden. De PV-installatie wekt inmiddels duurzame energie op, waardoor de supermarkt minder afhankelijk is van het landelijke energienet. De accu zorgt er samen met EMMA voor dat 100% van de duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen ook echt terecht komt binnen de supermarkt.

Deze Albert Heijn supermarkt in Nijmegen is daarom helemaal klaar voor de toekomst! 

Key facts

Zonnepanelen van Luxor Solar (420Wp)
0
Energiemanager (EMMA)
0
Omvormers van Huawei (50K)
0
accu van 126 kWh
0
albert heiijn geldermalsen

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Deel je plannen met Switch en krijg inzicht in de bottlenecks en kansen voor jouw project.