Batterijopslag voor zonnepanelen: startersgids voor bedrijven

Energieopslag met een bedrijfsaccu wordt steeds populairder als uitbreiding op een bestaand dak vol zonnepanelen. De meest gehoorde redenen hiervoor zijn energiezekerheid, voorspelbare energieprijzen en het is een oplossing kan zijn voor congestie. 

Hoewel het plaatsen van een accu je bedrijf duurzamer maakt, is alleen het plaatsen en gebruiken ervan niet direct het meest efficiënte wat je kunt doen. Met de juiste tools kun je een batterijopslag voor zonnepanelen winstgevender maken door het eigen verbruik van opgewekte energie te maximaliseren. 

In dit artikel lees je hoe energieopslag werkt en welke tools je nodig hebt om een accuopslag efficiënter te laten werken.

Kennis en Inzicht

Dit is waarom we een blijvend hoge energieprijs zullen hebben tot minimaal 2030

Het ziet er niet naar uit dat de energieprijzen de komende jaren veel zullen dalen. Dat heeft te maken met een verzameling gebeurtenissen op de gasmarkt sinds 2021. In deze blog vertellen we je waarom...

Batterijopslag voor zonnepanelen: complete gids voor bedrijven

Energieopslag met een bedrijfsaccu wordt steeds populairder als uitbreiding op een bestaand dak vol zonnepanelen. De meest gehoorde redenen hiervoor zijn energiezekerheid, voorspelbare energieprijzen...

Energieverbruiksmanager voor bedrijven: startersgids voor ondernemers 2023

Elke ondernemer moet op een gegeven moment aan zijn bedrijfsresultaten gaan denken. Een vraag die dan ongetwijfeld opduikt is: hoe kan ik de kosten verlagen om mijn winst te verhogen? Maar ook...

3 voordelen van accuopslag

Energieopslag met een bedrijfsaccu wordt steeds populairder als uitbreiding op een bestaand dak vol zonnepanelen. De meest gehoorde redenen hiervoor zijn energiezekerheid, voorspelbare energieprijzen en het kan een oplossing zijn voor congestie. 

Hoewel het plaatsen van een accu je bedrijf duurzamer maakt, is alleen het plaatsen en gebruiken ervan niet direct het meest efficiënte wat je kunt doen. Met de juiste tools kun je een batterijopslag voor zonnepanelen winstgevender maken door het eigen verbruik van opgewekte energie te maximaliseren. 

In dit artikel lees je hoe energieopslag werkt en welke tools je nodig hebt om een accuopslag efficiënter te laten werken.

1. Minder energiebelasting en ODE

Energie die je van je eigen dak af haalt, daar hoef je geen energiebelasting en ODE voor te betalen. Ligt de piek in het energieverbruik van jouw bedrijf op een ander moment dan dat die energie via zonnepanelen wordt opgewekt, dan is dat zonde.

Je levert dan eerst de energie terug aan het landelijke net, terwijl je een aantal uur later (of eerder) belasting betaalt over energie die je van het net afneemt. Door je eigen energie op te slaan, voorkom je het betalen van die belasting én het betalen voor de energie zelf.

2. Lagere energielasten

Heb je zonnepanelen op je dak maar valt een groot deel van jouw energieverbruik buiten de uren van 11:00 – 15:00, dan is de kans groot dat je veel betaalt voor de energie die je dan afneemt. Door je energie op te slaan en op latere momenten te gebruiken, voorkom je dat je dure energie van het net moet afnemen.

 

3. Minder last van congestieproblematiek

Sommige bedrijven kunnen geen zelf opgewekte energie meer terugleveren omdat het net overvol is geraakt. Andere ondernemers kunnen hun bedrijf niet verder laten groeien omdat het verzwaren van de aansluiting pas over jaren kan plaatsvinden. Dit soort congestieproblemen hoeven geen dealbreaker meer te zijn als je energieopslag installeert.

Energieopslag kan overigens leiden tot secundaire kostenbesparing, namelijk door het verlichten van de aansluiting. Veel bedrijven hebben grote energiepieken waardoor een grootverbruikaansluiting benodigd is. Door die energiepieken op te vangen met een accuopslag, kan het bedrijf een kleinere aansluiting aanvragen en daarmee kosten besparen.

Een bijkomend voordeel van batterijopslag: geld verdienen

Stel dat je een energieopslag hebt waarmee je meer energie kunt opslaan dan dat je nodig hebt. Je zou dan in theorie kunnen wachten tot de energieprijs het hoogst is en op dat moment je energie verkopen aan het net.

De technologie om dat te doen bestaat al en ook wij hebben hier iets voor ontwikkeld, namelijk Switch EMMA. Een klein kastje met ingebouwde software die je helpt om de energiestromen in je bedrijf te verdelen. EMMA kijkt niet alleen naar je accu-opslag, maar ook naar je energieverbruik.

Op basis van die informatie verwerkt EMMA de energie binnen je bedrijf op de meest duurzame of financieel meest winstgevende manier. Je kunt er dus voor kiezen om zoveel mogelijk opgewekte energie zelf te gebruiken, of je kiest ervoor om energie te verkopen om je rendement op de installatie te verhogen.

Voor welke ondernemers is energieopslag een goede oplossing?

Bij Switch zien we dat energieopslag voornamelijk wordt gebruikt door ondernemers die op dit moment energieproblemen ervaren zoals eerder in dit artikel benoemd. 

De keuze voor een zakelijke accu komt vaak voort uit een wens om kosten te besparen, duurzamer te ondernemen of om congestieproblemen op te lossen. Als je dit artikel leest, is het goed om je af te vragen wat de reden is dat je geïnteresseerd bent in zakelijke energieopslag.

Daarnaast is het goed om te weten dat de keuze voor een (juiste) accu een stuk makkelijker wordt als de juiste data hebt om je keuzes op te baseren. Dat die data heel eenvoudig te verkrijgen is, en hoe, lees je verderop. 

Energieopslag kan interessant zijn als jouw bedrijf:

  • Veel energie verbruikt buiten de momenten dat er duurzame energie wordt opgewekt. In het geval van zonne-energie zijn dat de uren buiten 11:00 – 15:00.
  • Vanwege congestie geen energie meer terug kan leveren aan het net, en daardoor inkomsten misloopt van je zonnepanelen.
  • Een grootverbruiksaansluiting nodig heeft om te groeien of elektricificeren, maar dat door congestie niet kan.
  • Een grote afhankelijkheid heeft van elektriciteit en bij stroomuitval een groot probleem heeft met de bedrijfsvoering.

Heb je wel echt energieopslag nodig?

Bij Switch merken we een sterke groei in het aantal ondernemers dat op zoek is naar zakelijke energieopslag.

De vraag is alleen: hoe weet je of je ‘m nodig hebt en hoe weet je hoeveel accu opslag genoeg is? Het antwoord daarop is lastig als je niet weet waarop je je moet baseren. Maar zoals eerder genoemd, gaat dat een stuk makkelijker als je de juiste data verzamelt. Data zoals:

– Hoeveel energie je bedrijf per dag verbruikt
– Waar de pieken in je energieverbruik zitten
– Het verschil tussen die pieken en je minimale energieverbruik
– Welke tijden jouw energieverbruik het hoogst is
– Welke apparaten wanneer gebruikt worden en of dat het meest efficiënte moment is

De antwoorden op die vragen zijn niet aan de buitenkant van je bedrijf te zien. Daar is dus eerst inzicht voor nodig.

Gelukkig is dat een stuk eenvoudiger dan veel ondernemers denken. Switch gebruikt daarvoor een tool om de data uit je P4 poort te lezen. Dit doen we volledig op afstand en er is dus geen apparaat dat in je meterkast geplaatst hoeft te worden. Via een machtiging lezen wij alle data van de afgelopen 3 jaar uit en maken op basis daarvan een analyse.

Na een gesprek over je bedrijfsprocessen (in enkele branches kennen we die processen al), komen we met een adviesrapport om wel of geen energieopslag te gebruiken en vertellen we over de capaciteit die de accu zou moeten hebben en waarom.

We zijn er overigens zo zeker van dat onze analyse klopt, dat als je het project door ons laat uitvoeren, we altijd de garantie geven dat je ook echt de resultaten behaalt die onze data laat zien.

Energieopslag is niet altijd de volledige oplossing

Een accu plaatsen betekent niet dat je direct de optimale set-up hebt gecreëerd voor de energie uit je zonnepanelen. Want hoe wordt er bepaald wanneer de accu wordt volgeladen? En wanneer gaat je bedrijf over op het gebruik van zonne-energie in plaats van energie uit de accu?

Een bedrijfsaccu neerzetten en gebruiken is vaak niet de meest efficiënte oplossing. Zeker niet als er ook nog zonnepanelen of laadpalen bij het bedrijf zijn of komen. Daarom hebben we bij Switch een energiemanagementsysteem gecreëerd, genaamd EMMA.

EMMA meet de energiestromen in je bedrijf en automatiseert die energiestromen zodat je accu slimmer omgaat met de energie uit je zonnepanelen. We programmeren ons EMS altijd op een manier die past bij het bedrijf waar het geplaatst wordt, zodat de accu en zonnepanelen op de meest efficiënte manier worden ingezet.

We zijn druk bezig met het verder ontwikkelen van EMMA zodat we in de toekomst nog veel meer kunnen automatiseren.

Natuurlijk kun je de accuopslag ook gewoon los gebruiken en dat gaat in veel gevallen ook goed. Maar als je toch aan het verduurzamen bent, waarom zou je het effect van die investeringen niet willen terugzien in je kostenbesparingen én de ecologische voetprint van je bedrijf?

Plan een (bel)afspraak in

Verduurzamen lijkt complex, maar met de juiste data kun je beslissingen maken die goed zijn voor je bedrijf én de samenleving.

Wij kunnen die data voor je verzamelen, zodat verduurzaming geen kostenpost wordt, maar een manier om je bedrijf te versterken. Plan een gesprek in of kom langs bij ons op kantoor in Rotterdam. De koffie staat klaar.

  Kosteloos en vrijblijvend.

Kennis en Inzicht

Energieadvies voor bedrijven: voorkom de fout die zelfs energieadviseurs maken

Je bent eigenaar van een bedrijf, of misschien aangesteld als duurzaamheidsmanager. Dan is het jouw taak om het bedrijf duurzamer te laten ondernemen. De motivatie daarachter komt misschien vanuit...

Energieadvies bedrijven: info, tips & het vinden van een goede adviseur

Twintig jaar geleden zag de energiemarkt er heel anders uit dan vandaag. Energie was nooit een belangrijke post op de balans en ook speelde duurzaamheid nog vrijwel geen rol voor bedrijven...

Uitleg over het Energieregistratie- en Bewakingssyteem (EBS-Systeem) voor bedrijven

Een EBS systeem is een oplossing waarmee je bedrijf inzicht krijgt in het energieverbruik. Met dat inzicht kun je actie ondernemen om energie te besparen en dus duurzamer te ondernemen. Daarmee is het...