Categorieën
Opslag

Energieopslag voor bedrijven: de zin en onzin van een batterij voor jouw bedrijf

Wat wordt er bedoeld met energieopslag voor bedrijven?

De wereld maakt dankzij de energietransitie een verschuiving door van fossiele naar hernieuwbare energie. Dat deze transitie meer dan welkom is, maakt hem nog niet probleemloos. Er zijn behoorlijk wat uitdagingen om hernieuwbare energie zoals zon en wind als drijvende kracht achter de samenleving te gebruiken.

Een hele simpele reden daarvoor is dat hernieuwbare energie onvoorspelbaar is. Het waait lang niet elke dag hard en de zon schijnt maar een aantal uur per dag écht fel genoeg om energie op te wekken.

Los van het feit dat energie daardoor onvoorspelbaar is, worden energienetten daardoor ook enorm overbelast op momenten dat er wél genoeg energie voorhanden is. Je merkt dat nu al aan de berichtgeving rondom congestie. Ondernemers die zonnepanelen hebben geplaatst op hun bedrijfsdak kunnen soms niks terugleveren, waardoor ze geld verliezen op hun zonne-installatie en de terugverdientijd langer wordt dan de levensduur van de installatie.

Voordelen van energieopslag voor bedrijven

Het opslaan van energie kan voorkomen dat energienetten overbelast raken. Ook helpt het bedrijven die vooral energie nodig hebben als de zon niet schijnt. De energie blijft dan gewoon lokaal binnen het bedrijf.  

Dat neemt een extra voordeel met zich mee. Over die energie hoeft later geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaald te worden. Door zelf de opgewekte energie te gebruiken bespaart een ondernemer dus dubbel op de kosten.

Ondernemers die een dynamisch energiecontract hebben waarbij de energieprijs per uur verschilt, kunnen met een zakelijke energieopslag ook veel geld besparen. De energieprijs kan binnen dezelfde 24 uur soms wel 30% of meer fluctueren. Als je energie kunt inkopen op het moment dat het goedkoop is, kun je het gebruiken op momenten dat de energie later duur is. Daarmee kun je enorm veel geld besparen op je energierekening.

In theorie zou je met zo’n batterij zelfs energie kunnen afnemen als de prijs laag is, om het vervolgens te verkopen als de prijs hoog is. Zeker met prijsfluctuaties in de tientallen procenten.

Energieopslag voor bedrijven

Verschillende soorten zakelijke energieopslag

Energieopslag voor bedrijven komt in verschillende formaten. 

Kleinschalige energieopslag bedrijven

Veel kleine MKB’ers zouden genoeg hebben aan een kleinschalige energieopslag. Dat worden ook wel thuisbatterijen genoemd, maar de elektriciteit die ze opslaan is natuurlijk niet alleen voor thuisgebruik. Ondernemers die dagelijks minder dan 50kWh verbruiken, kunnen met zo’n kleine energieopslag voor bedrijven makkelijk uit de voeten. 

Echt kleine thuisbatterijen zijn 5-10 kWh, maar dat is zo weinig dat het voor veel bedrijven niet de moeite waard is om te gebruiken.

Grootschalige opslag van energie

Sommige batterijen zijn zo groot als een (halve) scheepscontainer. Switch heeft al eens zo’n container geplaatst bij een distributiecentrum van de Albert Heijn. Om hun zonnepanelen operationeel te houden en de energie ervan te kunnen benutten, was er een enorme batterij nodig van 1 mW. 

Veel bedrijven die zo’n grote opslag nodig hebben, kunnen met het juiste gebruik ervan veel geld besparen op hun energierekening. Maar ondernemers zijn er niet van op de hoogte dat alleen een accu neerzetten niet voldoende is.