Categorieën
Opslag

Energieopslag voor bedrijven: de zin en onzin van batterijopslag

Waarom energie opslag voor bedrijven belangrijker wordt

De wereld maakt dankzij de energietransitie een verschuiving door van fossiele naar hernieuwbare energie. Dat deze transitie meer dan welkom is, maakt hem nog niet probleemloos. Er zijn behoorlijk wat uitdagingen om hernieuwbare energie zoals zon en wind als drijvende kracht achter de samenleving te gebruiken.

Een hele simpele reden daarvoor is dat hernieuwbare energie onvoorspelbaar is. Het waait lang niet elke dag hard en de zon schijnt maar een aantal uur per dag écht fel genoeg om energie op te wekken.

Los van het feit dat energie daardoor onvoorspelbaar is, worden energienetten daardoor ook enorm overbelast op momenten dat er wél genoeg energie voorhanden is. Je merkt dat nu al aan de berichtgeving rondom congestie. 

Ondernemers die zonnepanelen hebben geplaatst op hun bedrijfsdak kunnen soms niks terugleveren, waardoor ze geld verliezen op hun zonne-installatie en de terugverdientijd langer wordt dan de levensduur van de installatie.

Door batterijopslag te gebruiken kun je zonne-energie opslaan in grote accu’s en het gebruik ervan spreiden over de dag. Ook kan hiermee overbelasting van het net voorkomen door op momenten met veel duurzame opwek meer energie op te slaan.

Voordelen van energieopslag voor bedrijven

Accuopslag kan dus voorkomen dat energienetten overbelast raken. Ook helpt het bedrijven die vooral energie nodig hebben als de zon niet schijnt. De energie blijft dan in de accu totdat het lokaal binnen het bedrijf gebruikt kan worden.  

Dat neemt overigens een extra voordeel met zich mee. Over die energie hoeft later namelijk geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaald te worden. Door zelf de opgewekte energie te gebruiken bespaart een ondernemer dus dubbel op de kosten.

Ondernemers met een dynamisch energiecontract waarbij de energieprijs per uur verschilt, besparen met een zakelijke energieopslag ook veel geld. De energieprijs kan binnen dezelfde 24 uur soms wel tientallen procenten fluctueren. Als je energie op goedkope momenten inkoopt en het opslaat in je accu, kun je het gebruiken op momenten dat de energie weer duur is. 

Heb je op dat moment energie over, kun je het ook voor een goede prijs verkopen aan de markt.

Helaas wordt een accu niet standaard geleverd met software om namens jou de slimste keuzes te maken wat betreft duurzaamheid of kostenbesparing. 

Verderop in dit artikel lees je over de technologie die wij hebben ontwikkeld om je accu voor jouw bedrijf te laten werken.

 

Energieopslag voor bedrijven

Verschillende soorten zakelijke energie opslag

1. Kleinschalige energieopslag bedrijven

Veel kleine MKB’ers zouden genoeg hebben aan een kleinschalige energieopslag. Die worden soms ook door consumenten gebruikt. De elektriciteit die ze opslaan is voor de meeste bedrijven. Gebruik je meer dan 20 kWh per dag, dan kom je al snel terecht bij een grootschalige energieopslag.  

2. Grootschalige opslag van energie

Sommige batterijen zijn zo groot als een hele scheepscontainer. Switch heeft recentelijk zo’n batterijopslag geplaatst bij een distributiecentrum van de Albert Heijn voor de opslag van zonne-energie. Om hun zonnepanelen operationeel te houden en de energie ervan te kunnen benutten, was er een enorme batterij nodig van wel 1 mW. 

Veel bedrijven die zo’n grote opslag nodig hebben, kunnen met het juiste gebruik ervan veel geld besparen op hun energierekening. 

Maar zoals eerder gezegd, is alleen het plaatsen van een accu niet voldoende om er zo efficiënt mogelijk gebruik van te maken.

Energiemanagement voor een energieopslagsysteem

Om energie op te kunnen slaan in een accu en later te gebruiken, is er een vorm van energiemanagement nodig. Vaak wordt daar een Energie Management Systeem (EMS) voor gebruikt. 

Ook Switch heeft zo’n EMS ontwikkeld, genaamd EMMA. EMMA helpt ondernemers die vanwege congestie gelimiteerd worden in de hoeveelheid energie die ze kunnen afnemen van het net of wanneer ze geen zwaardere aansluiting kunnen krijgen.

Dat doen we onder andere door peak shaving, een proces waarbij de piek in het elektriciteitsverbruik tijdelijk wordt afgevlakt. Dit werkt goed in combinatie met een accu, die in het geval van hoge pieken in het eigen verbruik activeert om binnen de limieten te blijven van de eigen aansluiting. 

Omdat veel grootverbruikaansluitingen alleen nodig zijn om enkele hoge pieken op te vangen verspreid over een dag, kan een accu met EMMA zorgen dat bedrijven een kleinere aansluiting kunnen krijgen. Zo’n kleinere aansluiting kost ook minder dan een grote aansluiting.

In de toekomst willen we EMMA uitbreiden met nieuwe functies zodat we ondernemers verder kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf.

Overweeg je de aanschaf van een energieopslagsysteem voor je bedrijf?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan een (bel)afspraak in

Verduurzamen lijkt complex, maar met de juiste data kun je beslissingen maken die goed zijn voor je bedrijf én de samenleving.

Wij kunnen die data voor je verzamelen, zodat verduurzaming geen kostenpost wordt, maar een manier om je bedrijf te versterken. Plan gewoon een gesprek in of kom langs bij ons op kantoor in Rotterdam. De koffie staat klaar.

  Kosteloos en vrijblijvend.